Lars von Trier: ”Jag förstår Hitler”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen höll Lars von Trier presskonferens om sin film ”Melancholia”. Och spårade ur rejält. Lars von Trier chockade sina åhörare med att säga saker som ”Jag är nazist”, att ”Hitler verkade inte vara någon bra kille, men jag förstår honom”. Några timmar senare backade han från sina uttalanden.

Kulturnyheternas Isabelle Espinozas vet knappt ut eller in efter presskonferensen.

– Det fanns ingen måtta på olämpligheterna som kom ur hans mun. Han verkade försöka skämta. Han var som den där killen som försöker vara rolig men ingen skrattar. Och han blev mer och mer besvärad själv över vilka spår han själv hade kommit in på.

Började lugnt

Presskonferensen började lugnt och sansat och von Trier och skådespelarna svarade på de sedvanliga frågorna om samarbeten och känslor inför filmen.

Men sedan kom han självmant in på att prata om sin bakgrund och om att han växt upp i tron om att vara jude.

– jag ville verkligen vara jude men sedan fick jag reda på att jag var nazist eftersom min familj är tysk, Hartmann.

– Men det gladde mig också, säger Lars von Trier och skrattar.

Därefter utspelar sig ett förvirrat resonemang och varken åhörarna eller Kulturnyheternas reporter på plats tror sina öron.

– Vad kan jag säga, Jag förstår Hitler, även om jag tycker att han gjorde fel i vissa saker... Jag kan se honom sitta i sin bunker.., säger han och vänder sig till en märkbart besvärad Kirsten Dunst:

– Det finns en poäng i slutet av historien. Jag tror jag förstår honom, han var ingen god människa men jag förstår honom.

– Jag hyllar inte andra värdskriget och jag har inget emot judar, inte ens Susanne Bier – det var ett skämt!. Jag gillar judar. Inte för mycket, jag menar Israel är skitjobbigt... Hur kan jag trassla mig ur detta resonemanget? säger han och presskonferensen får ett abrupt slut.

Von Trier säger sig också gilla Albert Speer och avslutar:

– Ok, jag är en nazist.

Hur var reaktionerna från åhörarna när han sa detta?

– I början av presskonferensen kom det vanliga frågor, men när han började prata om nazism och Hitler slutade frågorna att komma. Efter det avrundade moderatorn presskonferensen, säger Isabelle Espinoza.

Vad som föranledde de kontroversiella uttalandena är oklart. Men det påverkade helt klart stämningen i rummet.

– Vissa skrattade, andra skruvade sig generat. Kirsten Dunst såg irriterad ut – och Lars von Trier själv verkade påtagligt obekväm i situationen, säger Isabelle Espinoza.

Tar tillbaka

Direkt efter presskonferensen fick von Trier frågan om han ville ta tillbaka något av det han sagt på presskonferensen. Svaret blev då nej, men bara några timmar senare hade han ändrat sig och valde att be om ursäkt.

Enligt filmfestivalen i Cannes lät von Trier sig bli provocerad av något på presskonferensen. Det ska i sin tur ha resulterat i de märkliga uttalandena.

– Om jag på något sätt sårat någon idag med mina ord på presskonferensen så ber jag uppriktigt om ursäkt. Jag är inte anti-semit, säger han nu enligt nyhetsbyrån Reuters.

Och festivalen, som låtit hälsa att man upprörts av regissörens kommentarer, konstaterar att man nu ”noterat” ursäkten.

”Antichrist” väckte ramaskri

Senast Lars von Trier anlände till Cannes med en film i bagaget blev det ramaskri. De närgågna könstympningsscenerna i ”Antichrist” blev helt klart festivalens stora samtalsämne 2009.

Då var det själva filmen som ställde till rabalder och regissören blev till och med utskälld av en journalist under presskonferensen som menade att Lars von Trier skulle förklara hur han kunde göra en film som ”Antichrist”.

”Jag tror inte att jag behöver rättfärdiga...” hann von Trier säga innan journalisten skrikande avbröt honom:

”Yes you do, YES YOU DO!”

Temat i årets von Trier-film Melancholia är jorden undergång och de största skådespelarna köar för att platsa i danskens ensemble. Nu fick Kirsten Dunst, Kiefer Sutherland, Alexander Skarsgård och Charlotte Gainsbourg bland annat plats.

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.