”Han gjorde så att berättelserna sa något om vår tid”, säger Rolf Lassgård. Foto: TT

Lassgård: ”Stor röst och människa som tystnat”

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Rolf Lassgård var den första som fick spela Henning Mankells karaktär Kurt Wallander. I dag är Lassgård en av alla som sörjer Mankells död. ”I dag brinner skogarna av färg och jag tänker att det är för Henning”, säger Rolf Lassgård.

– För mig är det både en väldigt stor människa och en stor röst som tystnat och som skulle behövas i den här mörka tiden, säger Rolf Lassgård till SVT Nyheter.

Han nåddes av beskedet att Henning Mankell gått bort när han satt i en bil på väg till deras gemensamma hemtrakter Jämtland och Härjedalen.

Henning Mankell 1948-2015

– Det är tufft, även om man vet att en människa är sjuk. Det första jag tänker på när jag sitter i bilen är att skogarna brinner av färg, och jag tänker att det är för att Henning i dag, säger Rolf Lassgård.

”Komma tillbaka till en gammal vän”

När Rolf Lassgård började spela Kurt Wallander hade Henning Mankell bara hunnit skriva två av Wallander-böckerna. Under en tolvårsperiod skulle Rolf Lassgård återkomma till karaktären och Henning Mankell.  

– Det blev som att komma tillbaka till en gammal vän, som att återse gamla vänner, både Kurt och Henning. Det var en fascinerande resa att åldras med Wallander.

Han minns när samtal började föras om att han skulle få spela karaktären. Henning Mankell sa att han med ”Mördare utan ansikte” skrivit en roman om rasismen och eftersom han ansåg att rasism var ett brott behövde han en polis och en brottsutredare.

– Vi pratade mycket om teater, men också om Wallander. Det har självklart också funnits tid att prata om hela hans Afrikaengagemang och teatern där nere.

”Lika aktuell i dag”

Rolf Lassgård tycker att Henning Mankell både för svensk film och litteratur utvecklade kriminalgenren.

– Han gjorde så att berättelserna sa något om vår tid. Jag hoppas att det arv han lämnar har de här rösterna som behövs än i dag, när tiden ser ut som det gör. ”Mördare utan ansikte” är lika aktuell i dag som när den skrevs, tyvärr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Henning Mankell 1948-2015

Mer i ämnet