Banankakan symboliserar Vietnams historia

Uppdaterad
Publicerad

I boken ”Man” låter den vietnames-kanadensiska författaren Kim Thuy maten och dofterna berätta om uppbrott, exil och kärlek.

– Maten väcker nog våra första känslor. Det är det första vi behöver som nyfödda. Senare i livet tror jag att matvanorna visar de influenser vi fått genom åren, säger författaren Kim Thuy.  

”Man kan i princip studera ett lands historia genom matvanorna”

2011 kom hennes självbiografiskt präglade debutbok ”Ru” ut på svenska, nu kommer ”Man”, även den präglad av hennes liv, möten och minnen. Skildrat genom smaklökar och doftförnimmelser. För en vietnamesisk banankaka gömmer, inte bara njutning, utan även den koloniala historien.

Modernas litteraturfestival

– Om man tittar nära på en banankaka så ser man inflytandet från fransk kultur och det franska köket. I banankakan finns mjölk och smör blandat med banan och kokosmjölk. Man kan i princip studera ett lands historia genom matvanorna, säger hon.

Uttrycker starka känslor med mat

Kim Thuy kom till Kanada från Vietnam som tio-åring. Matminnena om lotusfrön, risbollar och glaserad spädgris är inte bara hennes faktiska smakminnen, utan också drömmen om det som varit.

– Vietnameser är inte så bra på att uttrycka sig. Om en vietnames vill säga ”jag älskar dig”, så gör man alltid det med mat, berättar hon.

Se hela intervjun i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Modernas litteraturfestival

Mer i ämnet