Lina Pira är en av artisterna som stödjer Klamydiamåndagen. Foto: TT

Linda Pira rappar om klamydia

Uppdaterad
Publicerad

Linda Pira, Zacke och Ida Redig är några av de artister som specialskrivit låtar för att uppmärksamma könssjukdomen.

Dagens svenska artister är inte rädda för att ta ställning. Det senaste exemplet är en kampanj från Folkhälsomyndigheten.

– Bra för dig om du springer och testar dig, aight. Det är lätt att glömma bort det när man haft en skön night.

Så inleds den specialskrivna texten som Linda Pira rappar över sin hit ”Bang Bang” från 2013. Texten fortsätter med att konstatera att ”det är bra om det är rutin” att man testar sig.

Sångerskan Ida Redig är en annan av artisterna som gjort nya texter på temat klamydia.

– Jag valde att delta i den här kampanjen och jag har skrivit om min låt ”Se Mig” för att belysa problemet att klamydia sprids och för att få fler, framförallt unga män, att gå och testa sig. Det finns ingen skam i att göra klamydiatest, tvärtom, det är att vara rädd om sig själv och sina medmänniskor, säger Ida Redig.

En av Sveriges vanligaste könssjukdomar

Klamydiamåndagen är på måndag den 29 september, och går ut på att öka medvetenheten om en av Sveriges vanligaste könssjukdomar. Kampanjen riktar sig till unga mellan 20 och 24.

Klamydiamåndagen är en nationell kampanj som genomförs på uppdrag av Folkhälsomyndigheten.

Lyssna på alla klamydialåtarna här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.