Linda Zachrison har bland annat varit vd för Cirkus Cirkör. Foto: TT

Linda Zachrison nytt kulturråd

Uppdaterad
Publicerad

Linda Zachrison, i dag konstnärlig chef för Parkteatern i Stockholm och tidigare avdelningschef på Svenska Filminstitutet, har blivit utsedd till nytt kulturråd vid Sveriges ambassad i Washington.

– Med Linda Zachrison får vi ett kulturråd med erkänd förmåga att utveckla verksamhet i samarbete med andra, bred erfarenhet av olika delar av kulturlivet och ett stort kontaktnät. Jag är därför mycket glad att vi kunnat rekrytera Linda Zachrison till denna viktiga uppgift, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i ett pressmeddelande.

Utbildad teater- och filmvetare

Linda Zachrison har tidigare bland annat arbetat som skribent, kommunikatör och producent inom flera kulturgenrer. Hon är utbildad teater- och filmvetare och har även under en period varit sakkunnig på Utbildnings- och Kulturdepartementet.

Vad hoppas du kunna göra som kulturråd i Washington?

– Eftersom jag kommer direkt från Parkteatern är en av de saker jag drömmer om att frälsa världen med Parkteateridén. Det är ett exempel på en fantastisk svensk företeelse som präglats av jämlikhetssyn. Parkteatern överbryggar generations- klass- och kulturgränser. Jag tycker att det är väldigt spännande att sprida information om hur kultur kan verka i det offentliga rummet. Och jag hoppas ge plats åt goda idéer och verka opinionsbildande.

Lyfter fram klimat, minoriteter och barn

Hur då?

– På Parkteatern jobbar vi ofta med initiativ som kommer utifrån. I somras spelade vi en föreställning som heter ”Stormvarning”, som genom musik och dialog pratade om klimatet. Och sedan höll vi i Fem folk festivalen – där vi tillsammans med nationella minoriteter lyfte fram fem grupper som sällan träffar varandra och där det finns en hel mängd fördomar, säger Linda Zachrison.

Och tillägger att hon också hoppas kunna ta med sig erfarenheterna av att arbeta med en barnpublik till arbetet i Washington.

Tjänsten som kulturråd vid Sveriges ambassad i Washington innehas i dag av Kristina Rennerstedt. Linda Zachrison tillträder i mitten av mars 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.