Från By The Numbers höstkollektion Foto: Jasmin Storch

Liv efter döden för Sveriges kreddigaste modeduo

Uppdaterad
Publicerad

En av de mest emotsedda händelserna under Stockholm Fashion Week är designerna Astrid Olsson och Lee Cotters nya märke By The Number, och deras samarbete med konstnären Jesper Waldersten.

I april 2014 töjde sig en lång tyst rad av svartklädda människor längs trottoaren utanför Mäster Samuelsgatan 2 i Stockholm. I dörren stod en ung kvinna med långt svart hår och slussade in kunderna i butiken enligt mottot ”en in en ut”.

Utförsäljningsrean var nu nere på 80 procent. Den långa kön liknade ett begravningståg. Någon strök en tår från kinden.

Sådan var lojaliteten hos det svenska klädmärket V Ave Shoe Repairs fans, som enligt ryktet innefattade internationella stjärnor som Kanye West. Konkursen i våras var ett inte obetydligt trauma i den inhemska modebranschen.

Konstperformance istället för modevisning

Ur askan efter konkursen reser sig nu grundarna Astrid Olsson och Lee Cotters nya projekt By The Number. Idag premiärvisas den första kollektionen i Sverige. Som av en händelse sker visningen snett över gatan från den gamla adressen. Visningen hålls i en nedlagd butik vars stora skyltfönster under en timmes tid kommer målas svarta av kollektionens tredje huvudperson: konstnären Jesper Waldersten.

Påminner om V Ave Shoe Repair

Bilderna på By The Numbers nya kollektion visar klädesplagg som påminner starkt om det gamla märket. Astrid Olsson tror att V Ave Shoe Repairs kunder kommer att känna sig som hemma.

– Jag tror de kommer bli ganska glada. Det är inte nån liten flickkollektion med blommor. Det finns fortfarande mycket svärta – det är ett av manéren som jag inte kan bli av med.

Astrid Olsson säger att hon ”hoppas” att By The Number kommer att kosta ungefär som det förra märket, det vill säga halvt uthärdligt men inte direkt billigt för någon med genomsnittsinkomst. Samtidigt avslöjar hon att de främst satsar på en internationell marknad denna gång.

– Det som är skillnad är att vi jobbar med hållbar kvalitet och form. Allt produceras i Portugal. Tidigare ville de att vi skulle jobba mot en prisklass som passade Sverige. Men nu jobbar vi globalt, mot butiker som väljer väldigt noga.

Kommer ni inte ha någon egen butik i Sverige?

– Nej. Kläderna kommer säljas till återförsäljare och finnas butiker i Japan, Korea och framför allt Italien. Men förhoppningsvis kommer de finnas hos några butiker i Sverige också.

”Han är magisk”

Makarna Astrid Olsson och Lee Cotter har valt att inför varje By The Number-kollektion samarbeta med olika kreatörer (”Andra åker på kurs eller konvent. Vi har ju inte riktigt sånt så vi får lösa det själva”.) Det kan bli allt från musiker till arkitekter. Den här gången valde de konstnären Jesper Waldersten, vars plågade sotfärgade figurer har synts i bland annat Dagens Nyheter under många år.

Hur kom det sig att ni valde att samarbeta med Jesper Waldersten?

– Han är helt magisk. Både som konstnär, satiriker och person. Han är oerhört intelligent. Han jobbar intellektuellt, men också med mage och hjärta, säger Astrid Olsson.

Illustrerar sorg

Jesper Waldersten verkar glad över samarbetet, det passar in i vad han kallar sin ”Walderstenvärld”. Att arbeta med mode är visserligen nytt för honom, men han är inte rädd att misslyckas.

– Jag tycker nog mer om kläder än jag utgett mig för att göra. Jag tycker att kläder inte bara är till för att jag ska må bra, utan också för att andra ska må bra. Om jag gör mig fin när jag går på middag hos dig så har jag ju visat att det är viktigt för mig. Det är som att hålla upp dörren. Om man ser det så tycker jag mode kan bli fint.

Kollektionen är både baserad på Jespers målningar, som återkommer som tryck, men också av hans konstnärskap i stort. Ett exempel är en målarkostym, svart eftersom han mest målar med svart färg, med en bröstficka som sitter så att han lätt kommer åt sin målartrasa. Men kläderna har rötter i hans fantasi också på andra sätt:

– Jag försöker ofta illustrera sorg i en hållning, i hur långa armarna är. Det har ju Astrid och Lee fått ta ställning till när de ritat kläderna. Vi hittade på veck som man kan gömma sina misslyckanden i, säger Jesper Waldersten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.