Kristoffer Viita, filmkritiker.

Så var Oscarsgalan minut för minut

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas filmkritker Kristoffer Viita hyllade och dissade under världens största filmgala.

06.37 Det blev ju en bättre Oscarsgala än på länge! Visst, talen var intetsägande som vanligt, men förra årets nostalgi hade spolats bort med högtryckstvätt. Så skönt att inte heller ”Lincoln” tog hem allt och förhoppningsvis gjorde Steven Spielberg lite tjurig. MacFarlane gick att tolerera och faktum att till och med Michael Haneke fick en guldgosse väljer jag att tolka som ett tecken på en ny progressiv ådra hos de som röstat i år. Tack för allt. God natt och sov gott.

05.56 Oj vad konstigt att ”Argo” vann bästa film. Eller hmm...va? Den är bra, på ett snacka-om-vid-kaffe-maskinen-sätt, visst. Men bättre än ”Amour” och ”Django”? nänänänä... Ben Affleck håller dock ett grymt tacktal. Kul att se en kille som en gång var Hollywoods största hackkyckling göra den tyngsta comebacken.

Oscarsgalan

 Här kan ni läsa min recension av Argo.

05.54 Michelle Obama presenterar bästa filmerna och hyllar de nio som en viktig del i barns utbildning. Rätt blodig skolning detta år dock...

05.50 Jag tror att Daniel Day-Lewis verkligen älskar att få Oscars. På ett sätt vore det mer logiskt om han stod ovanför det – med tanke på hans superintegritet, men det där tacktalet var så innerligt att han inte kan annat än vara ett stort fan av den här gamla institutionen.

05.48 Ja, det fanns inte ett tvek i Meryl Streeps röst. Hon behövde inte ens öppna kuvertet. 

05.47 Då var det dags för Daniel Day Lewis då?

05.41 Bästa kvinnliga huvudroll till Jennifer Lawrence för ”Du gör mig galen!”. Ingen skräll direkt. Hon har varit nominerad tidigare, utnämnts till ”världens sexigaste kvinna” och så vidare. Jag hade så hoppats på Emanuelle Riva som stroke-döende i ”Amour”. Men man kan ju inte få allt här i världen. Ok, förlåt för det där uttrycket men klockan är mycket.

05.38 Ja. Steven Spielberg är nog lite bitter just nu, men han har fortfarande chans att ta hem priset för bästa film. För lite historia kan ni kolla på det här klippet från året när ”Hajen” snuvades på sina nomineringar. Då spenderade en 28-årig Spielberg flera minuter åt att gnälla över hur han blivit orättvist behandlad för att hans film tjänat för mycket pengar. 

05.34 Och nu sänker vi tempot med lite oinspirerad teleprompterläsning av de nominerade till regipriset. Och Ang Lee vinner(!) Alltså jag älskar ”Brokeback Mountain”, ”Lust/Caution” och honom – men ”Berättelsen om Pi” var verkligen en tom, pseudoreligiös historia. Här kan ni läsa min recension.

05.27 JA! Quentin Tarantino får originalmanuspriset. Älskar detta! Så RÄTT. ”This will be the writers year!” JA tack.

(Se Fredrik Sahlin recension här, och lyssna på en Django-special i filmbloggens podcast här)

05.22 ”ARGO” får pris bästa manus efter förlaga. Jävla mysig spionthriller det där.

05.17 Bondlåten som lät som en annan Bondlåt vann pris för bästa Bondlåt?

05.12 Musikpriserna är de absolut tråkigaste. Men kommer ni ihåg när Three 6 Mafia vann för ”It's hard out here for a pimp”? Det var bra grej.

05.05 Vargtimmen är över, men den peakade med Barbra Streisand.

04.59 Och nu den årliga emo-stunden med årets dödsfall. Erland Josephson hyllas och Barbra Streisand smetar ut en lång ballad om att minnas de fina stunderna. Pallar inte riktigt hennes extremt dramatiska approach, men någon måste se till att vara för mycket på varje Oscarsgala.

04.57 Gud vad Filip och Fredrik hatar SVT...

04.49 Harry Potter och Bella delar ut kvällens första statyett till ”Lincoln”. Zzzzzcenografi.

04.38 FLASH: Bondhajpen var bara tomt snack! Men jag kommer inte gråta mig själv till sömns direkt.

04.36 Vad tror ni, kommer alla 007 ut på scenen som en final på Adeles ”Skyfall”-nummer? Vem bryr sig. Kolla på den här giffen av Quvenzhané Wallis istället.

04.30 Okej, nu är det lite sega priser. Klippning är viktigt jag vet, men...ja. Plus att de flesta av er väl gått och lagt sig efter att Malik vunnit.  Komikern Bill Maher har fattat grejen, som ”I en hyllning till ”Flight” blir aspackad i ett hotellrum”. 

04.26 Hennes långa tacktal kändes något repeterat med alla sina andfådda pauser – men det unnar jag henne, hon ockuperade ändå Wall Street.

04.24 Sa ju det... #AnneHathaway

04.15 SVERIGE äger Oscarsgalan! Min inre hockeykille har vaknat. Eller åtminstone bytt sida i sömnen. Ändå ganska coolt att Paul NJ Ottoson dedikerar ljud-oscarn till sin son (skitbra tal verkligen) och att han delar den (oavgjort!) med EN TILL svensk: Per Hallberg.  

04.14... som vinner pris för ljudmix. Låt det vara nog där.

04.01 Jaha, lite musikal-flashbacks från tidigare vinnarfilmer som uppbyggnad för det stora feta ”Les Miserables”-numret. En musikal om extrem fattigdom – nu framförd av rika människor i märkeskostymer och klänningar. Oh well, älskar ändå när Wolverine tar på sig musikalfejset.

 Anne Hathaway kommer förresten vinna bästa kvinnliga biroll – det vågar jag lova redan nu. Hon suddade ut Susan Boyle ur historien med sin tolkning av ”Dreamed a dream” – en göttig uppvisning i självömkan som kommer gå hem hos juryn. I övrigt en ganska förskräcklig film

03.52 Och Amour plockar FÖRSTÅS hem oscarn för bästa utländska film. Michael Haneke tackar sin fru som ”centrum av mitt liv”. Vackert!

03.47 Vad sjukt att den vann ändå. Roligt på alla sätt. Inte helt otippat har Malik Bendjelloul direkt-till-telefonsvar på mobilen.

03.46 Malik tackade SVT. Det är ju mig! Skoja.

03.45 HAHA!

03.45 Bästa dokumentär på gång. Blir det ”Searching for Sugar Man”!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!??!!?!?!?!?!?

Well, allt jag någonsin skrivit det senaste året (”ytterligare ett pris till...”) tyder på det. Jag gillade den verkligen första gången jag såg den, men senaste tiden har jag bara velat skrika varje gång jag hör titeln. Nu... vill jag ÄNDÅ att den vinner. Vinn.

03.38 Naaaaw älskar känslorna hos alla kortfilmspristagare.

03.30 James Bond-retrospektivet har varit hajpat. Bond fyller 50 bast i år och snacket har gått huruvida alla Bond-skådisar skulle dyka upp på samma scen eller inte. 82-årige Sean Connery hade lovat att komma men Pierce Brosnan hade uttryckligen sagt att han inte skulle närvara. Han av alla liksom? De verkar till slut ha nöjt sig med ”Goldfinger” på högsta volym och lite klipp ur alla gamla Bond-filmer?  

03.20 Jag dricker energidryck och äter semla för att sätta guldkant på denna glamourösa bevakning.

03.13 ”Hajen”-musiken pumpar igång och spelar det stackars effekt-gänget av scenen? Tiden i Hollywoods rampljus är grymt kort. 

03.10 Bästa foto till Ang Lees ”Berättelsen om Pi”. Ja det kan den gott ha. Snygg var den. Och den plockar hem en guldgubbe för bästa specialeffekter också. Den där scenen med flygfiskar var mäktig i 3D.

03.05 16 år kvar tills 9-åriga Quvenzhané Wallis (nominerad för bästa huvudroll i ”Beasts of the southern wild”) är ”för gammal för George Clooney” – enligt Seth Macfarlane. På gränsen? Äh. Det är för tidigt på morgonen för att jag ska bli upprörd.  

03.04 Okej, nu en slags genomgång över årets bästa film-nominerade. Åtminstone första tredjedelen. Shit, Varför måste de visa halva ”Les Miserables”, ”Berättelsen om Pi” och Beasts of the Southern Wild? Alla de filmerna är töntiga.

03.00 Klockan slår tre, Vargtimmen, och en film som heter ”Paperman” vinner bästa animerade kortfilm. ”Modig” plockar hem priset för animerade långfilm. Det var säkert välförtjänt. Tyvärr den enda av alla nominerade jag inte sett, men med tanke på konkurrensen (”Paranorman” och ”Frankenweenie”) tror jag att juryn gjorde rätt val.

02.57 Paul Rudd och Melissa McCarthy började bra och flöt ut i något jag inte orkade fortsätta lyssna på. Delar ut pris för bästa animerade kortfilm. Priset som flest personer inte bryr sig om.

02.52 Förlåt men... Jack Nicholson såg lite drogad ut.

02.51 Woooow vad kul att Christoph Waltz fick den! Jag trodde att han var helt ute ur leken med tanke på att han plockade hem samma gubbe förra året. Så gulligt att han är så rörd. Myyyyys. Hyllar Quentin Tarantino, Weinstein-company & Co i tacktalet. Ja, det är den här sortens tal som känns roliga i början av galan.

02.48 Bästa manliga biroll. *trumvirvel* Jag tippar på... Tommy Lee Jones i årets vita-människor-avskaffar-rasismen-rulle ”Lincoln” (förra året tävlade ju ”The help” i denna genre).  Även om Philip Seymour Hoffman borde få det. För ”The Master”.

02.43 Macfarlane tar alltså in Harry Potter och Joseph Gordon-Levitt för lite kill-mys och klär sedan ut sig till flygande nunna för att ragga på Sally Field. Okej, nu börjar det här Shatner/Macfarlane-sketchen dra på tålamodet. Men jag dricker min euroshopper-energidryck så får vi se hur jag börjar må.

02.38 Okej. Det var visst bara uppbyggnad till ett MacFarlane-nummer om vilka skådespelerskor som visar brösten, och återskapar alkoholistdramat ”Flight” med strumpdockor. Ändå kul att någon pekar lite fuck-you till den vanligtvis stiffa Oscars-stämningen.

02.32 Seth MacFarlanes öppningsmonolog blev avbruten av Kapten Kirk. Lika bra det! Family Guy light. Även om jag skrattade åt hans skämt om att Django Unchained var löst baserad på Mel Gibsons voice mails, men att det är lugnt att Quentin Tarantino skrev in så mycket n-ord i manuset eftersom han tror att han är svart.

02.31 LET'S DO THIS.

02.26 Röda mattan! Ja vi behöver inte prata så mycket om den.  Samma gamla sprakande mikrofoner och ”who are you wearing?”-frågor från ”reportrarna” på plats. Men hur mycket hatade inte Michael Haneke att vara där? Österrikaren som hatar ytlig populärkultur har ju sagt att det enda på TV som inte rena lögner är väderleksrapporten. Att han blev tvungen att stå mitt i en storm av paprazzis som skrek ”OVER HERE MICHAEL!” gjorde att såg helt underbart obekväm ut.  Nu kör vi snart igång. Jag har två energidrycker kvar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan

Mer i ämnet