Loreen. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

”Det händer mycket mörkt i världen”

Uppdaterad
Publicerad

Alla undrade varför.

Nu är Loreen tillbaka i Melodifestivalen – för att belysa nazism, hat och det politiska världsläget.

– Det är ett jävligt taskigt klimat i världen i dag, säger hon.

Loreen har precis avverkat dagens repetitioner och ska egentligen vila rösten. Hon hostar och harklar sig.

– Det är så typiskt, jag kan inte komma på senast jag hade en förkylning men självklart skulle jag få en liten härlig släng av det nu. Men det är bättre nu än vad det var innan, säger hon.

Melodifestivalen 2017

Förkylningen påverkar Loreens viktigaste element, rösten, och hon uppsökte läkare innan hon åkte från Stockholm till Skellefteå i onsdags.

– Jag har alltid kontakt med min röstdoktor, men stämbanden ska vara stabila. Det är bara att vänta ut det och inte prata så mycket. Jag försöker snacka minimalt. Repen har gått åt till att få allt att låta bra, det andra får mindre fokus.

”Det händer mycket mörkt”

Loreen vann både Melodifestivalen och Eurovision Song Contest 2012, och många har ifrågasatt hennes beslut att återvända till programmet. Vad har hon, som redan vunnit hela kalaset, att vinna på att tävla igen?

För Loreen själv är svaret solklart. Med bidraget ”Statements” vill hon göra just ett statement.

– Kontentan av hela mitt performance är väl någonstans att inte låta historien upprepa sig. Det är ett jävligt taskigt klimat i världen i dag och det händer mycket mörkt, säger hon.

Scenframträdandet regisseras av Martin Renck och gör anspråk på att skildra både näthat, franska revolutionen och den ikoniska bilden på Danuta Danielsson, kvinnan med handväskan som gjorde motstånd mot en nazistdemonstration i Växjö 1985.

”Aldrig funnits så mycket engagemang”

Bidraget har redan kallats ett av de mest politiska i Melodifestivalen någonsin.

– Jag försöker säga till mig själv att inte ge mig hän åt mina rädslor, utan inse att jag är en kraft och inte ett offer. Jag hoppas att människor kan relatera till det. Jag tror att om man riktar fingret mot sig själv istället för att peka utåt så försvinner väldigt många fördomar.

Hon fortsätter:

– Det är egentligen ett positivt budskap. Det har aldrig funnits så mycket engagemang och medvetenhet hos människor som idag och kraften ligger hos folket. Låt oss fokusera på det positiva och ta tillbaka kraften. Happy people don't go to war.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2017

Mer i ämnet