Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från uppväxten i Västerås till superstjärna – se Loreens resa i videon (från 2023). Foto: Skolfoto/TT/TT

Loreen får regeringens musikexportpris

Uppdaterad
Publicerad

Eurovisiondrottningen Loreen får regeringens musikexportpris – i konkurrens med bland andra Zara Larsson och Viagra Boys.

Förra året gick priset till First Aid Kit och året dessförinnan till Abba.

Den här gången väljer regeringens jury att premiera Loreen, som i maj förra året tog en historisk seger i Eurovision Song Contest med "Tattoo". Det var andra gången den svenska artisten vann Eurovision, första gången var redan 2012 i Baku med "Euphoria".

Loreen var dock inte på plats för att själv ta emot priset ur bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssells (M) hand.

Regeringens musikexportpris delas årligen sedan 1997 ut till en artist som har varit internationellt framgångsrik, medverkat till svenska musikaliska exportframgångar och "bidragit till en positiv bild av Sverige".

Samtidigt delar prisjuryn ut ett hedersomnämnande till SVT:s långkörare Melodifestivalen för att man har lyckats lyfta evenemanget så att formatet numera används i många andra länder.

Även hårdrocksgruppen Europe prisas. Joey Tempest och de andra medlemmarna får ta emot regeringens hederspris för mångåriga insatser för svensk musikexport.

Fakta: De senaste årens pristagare

2013 Avicii

2014 Max Martin

2015 Tove Lo

2016 Zara Larsson

2017 Noonie Bao

2018 Ludwig Göransson

2019 Ghost

2020 Oscar Holter

2021 Abba

2022 First Aid Kit

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.