Gert Wingårdhs verk ”Himlatrappan” som invigdes på Kivik Art Centre i helgen. Foto: Per Carlsson SVT

Ulf Lundell: ”En erigerad fallos med stöttor”

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Lundell och Kivik Art Centre har inte dragit jämnt. I helgen invigdes Gert Wingårdhs ”Himlatrappan”. En 18 meter hög skulptur som musikern ser från sin gård.

– Vad jag tycker om skulpturen? Det är en erigerad fallos med stöttor, säger Ulf Lundell när Kulturnyheterna ringer upp.

Den 18 meter höga ”Himlatrappan” syns från flera kilometers håll och har irriterat grannen Ulf Lundell som menar att det är typiskt för manliga konstnärer att göra torn.

– Det är så typiskt att det blir så här när det är män som håller i det. Då måste de göra torn och fallossymboler. Hela evenemanget är ju på en kulle men här smäller man upp ett torn, någon slags kulturens kukmätarkulle. Utan att be om lov, säger Lundell till Kulturnyheterna och menar att fallossymboler inte hör hemma på Österlen.

”Ingen vill väl ha insyn?”

Konflikten med Kivik Art Centre började redan 2008 då Lundell tyckte att David Chipperfield och Antony Gormleys verk ”En skulptur för den individuella upplevelsen av arkitektur” krävde bygglov och menade att folk kunde klättra upp i verket och se in i hans hem.

– Vem vill bo nära ett utkikstorn? Det är dåligt skött, mycket besynnerligt. Ingen vill väl ha insyn, säger Lundell.

Besökare klättrade på verket

Redan efter tre dagar var det någon som klättrat upp i trappan och satt fast en måltavla i form av en soldat i helfigur. Nu har säkerheten förbättrats men författaren och musikern Ulf Lundell är inte nöjd.

– Jag är inte emot Kivik Art Centre, det är en mycket god idé. Men jag önskar en skulpturpark i samklang med naturen, det hade varit intressant med en kvinnlig curator istället. Det finns ju fantastisk natur här. Man skulle kunna göra det hur fint som helst men det här är bara typiskt manligt och fult, säger Lundell.

Vad ska Kivik Art Centre göra för att du ska känna dig tillfreds?  

– Man kanske kunde fråga först. Och så säger man att de måste ge konstnärerna frihet. Så länge det är konst behövs inget bygglov säger de. Det är ett slags konstöversitteri. Man tar ingen hänsyn, man är kultur. Det är så typiskt för det här området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.