Lyra Ekström Lindbäck: ”Är det det här litteratur ska handla om?”

Uppdaterad
Publicerad

Litteraturpriset Augustpriset delas ut på måndag och med det även Lilla Augustpriset – en utmärkelse vars syfte är att lyfta fram unga förmågors författarskap. Men vad har det priset för betydelse? Kulturnyheterna har träffat den Augustprisnominerade författaren Lyra Ekström Lindbäck som säger att den svenska litteraturscenen är för prisfokuserad.

Augustpriset har delats ut av Svenska Förläggareföreningen varje år sedan 1989. Under prisceremonin utses även vinnaren av Lilla Augustpriset som är en utmärkelse för unga textförfattare mellan 16-20 år som själva får skicka in sina bidrag till tävlingen. 2008, när Lyra Ekström Lindbäck var 18 år, vann hennes text ”Manual” Lilla Augustpriset.

Vad betydde det för dig att vinna Lilla Augustpriset när du var 18 år?

– Framför allt så var det omtumlande, för det innebar att få en första försmak av den betydelseekonomi som regerar i den stora litteraturvärlden. Jag hade helt andra föreställningar om litteraturvärlden när jag var 18 år, att då komma i kontakt med hela det här Augustprisspektaklet kändes så absurt, är det det här litteratur ska handla om? Massor av människor gratulerade mig utan att ens ha läst min text, då blir det en uppskattning som inte har med litteratur att göra.   

Idag är hon 24 år gammal och etablerad på den svenska litteraturscenen. Hon skriver för Dagens Nyheter, är redaktör för poesinättidskriften Fikssion och aktuell med sin andra roman ”Ett så starkt ljus” som i år nominerats till Augustpriset i kategorin Årets skönlitterära bok.

En slags julklappsnominering

– Jag tycker att hela ekonomin med priser i litteraturvärlden är ganska vidrig, för dels så påstår ju det att man kan tävla i litteratur. Det skapar en konkurrenssituation när det istället borde vara ett livgivande kritiskt samtal. Det hänger ihop med synen på boken som en vara. Augustpriset är som en slags julklappsnominering och vilka böcker som passar under julgranen, säger Lyra Ekström Lindbäck.

Lilla Augustpriset beskrivs av juryn som något av en ”plantskola” för blivande författare eftersom det finns flera etablerade författare som tidigare nominerats till eller vunnit Lilla Augustpriset. Genom åren har de bidrag som nominerats till lilla Augustpriset haft en överlägsen majoritet av kvinnliga författare.

Kvinnor i majoritet

– Det finns så otroligt många skrivande unga kvinnor som börjar arbeta seriöst med text i en väldigt tidig ålder, jag tror att många män lutar sig tillbaka och sätter sig ned med fullt självförtroende utan att ha åstadkommit någonting vid 30 års ålder och tänker ”nu ska jag skriva” och så gör de det och får mycket mer uppskattning än vad mycket bättre begåvade kvinnor får, säger Lyra Ekström Lindbäck.

Hur skulle det kännas om du vinner på måndag?

– Statistiskt sett skulle det vara ganska sensationellt eftersom ingen under 35 någonsin vunnit priset. Personligen skulle det komma som en chock, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.