Malala Yousafzai har blivit känd för sin kamp för pakistanska tjejers rätt att gå i skolan. Foto: TT Bild.

Malalas bok bannlyst i pakistanska skolor

Uppdaterad
Publicerad

Boken ”I Am Malala” hålls borta från undervisning och bibliotek i pakistanska privatskolor. Det rapporterar nyhetsbyrån AP. Skälet uppges vara att boken inte bedöms visa tillräckligt stor respekt mot islam.

Malala Yousafzai, idag 16 år gammal, blev känd för världen då hon för ett år sedan sköts i huvudet av talibaner när hon var på väg till skolan.

Detta efter att under en längre tid ha stått upp för tjejers rätt till utbildning i Pakistan. Malala är uppvuxen i det tidigare talibanstyrda området Swat där flickor i perioder förbjudits att gå i skolan.

Malala har hyllats världen över för sitt mod och engagemang. Men i Pakistan blir hon också ifrågasatt. Vissa menar till och med att mordförsöket på henne var iscensatt.

Nämner ”Satansverserna”

Kashif Mirza, ordförande för den förening som samlar Pakistans privatskolor, bekräftar beslutet att bannlysa boken och säger till AP att Malala har gått från att vara en förebild till att bli kontroversiell: 

– Genom boken blev hon ett verktyg i händerna på västvärldens makt, säger han.

Kashif Mirzas främsta invändningar mot boken är att profeten Muhammed inte omnämns på rätt sätt och att Malala, enligt honom, uttalar sig positivt om författaren Salman Rushdie och om den muslimska minoritetsgruppen ahmadiyya.

Skriven med brittisk journalist

I boken skriver Malala att hennes pappa uppfattade Salman Rushdies bok ”Satansverserna” som stötande mot islam men att han tror starkt på yttrandefriheten.

”I Am Malala” släpptes i oktober i år och är skriven tillsammans med den brittiska journalisten Christina Lamb.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.