Lina Thomsgård är minst sagt i ropet. Foto: Emma Svensson/Scanpix

”Målet är att lägga ner”

Uppdaterad
Publicerad

I lucka nummer 19 huserar en eldsjäl som hänger med Robyn och helst vill lägga ner sitt hjärteprojekt.

Hej Lina Thomsgård! Rättviseförmedlingen har funnits sedan 2010, men det känns som det var 2012 som ni ”slog igenom” vad tror att det beror på?

– Det har varit som en exponentiell kurva. Ju fler som känner till oss, desto fler förstår att det vi gör är vettigt och viktigt. Det är i år vi har blivit en riktig institution. Ingen kan längre bortförklara underrepresentation genom att säga 'det fanns ingen annan'. Och fler kan säga att 'nä det duger inte' när företag ändå väljer enögt och tradigt stereotypt.

Julkalendern 2012

Vad gör ni när någon kontaktar er och letar efter jämställdhet eller mångfald?

– Allra först kollar vi att efterlysningen vi får faller inom det uppdrag vi har gett oss själva – alltså att komma till rätta med underrepresentation och utmana begränsande normer. Om någon hör av sig och söker en kvinna till en kvinnofestival om kvinnor så säger vi: Nej, men vi kan hitta en man.

– Det vi gör är att efterlysa någon i vårt nätverk på Facebook med 36 000 anslutna, som i sin tur känner folk och så får vi massa förslag som samlas i långa listor. Den som efterlyst får på så vis fler att välja bland för att hitta den som är bäst lämpad. Ska man göra till exempel ett barnprogram med en helikopterpilot så finns det ju rent statistiskt fler män i yrket. Just därför finns det en poäng i att ungarna någon gång ska få se en kvinna vara pilot.

Hur skriver ni efterlysningen?

– Vi kan skriva till exempel 'vi vill ha en expert på det här området som inte är en helsvensk man (som alla andra redan har hittat)', och då får vi tips om alla möjliga kompetenta personer, så vi kommer till rätta med flera typer av underrepresentation som inte bara handlar om jämställdhet. Olika ursprung, delar av Sverige, klass och så vidare. Just nu är åttio procent av alla experter i media män, och urvalet behöver berikas.

Vad händer 2013?

– Vi gör alla efterlysningar gratis, för det är viktigt för att folk inte bara ska strunta i att anlita oss för att de inte vill lägga pengar på det. Men det kostar, så vi hoppas på mer pengar och samarbeten så vi kan bli mer personal. Men målet på lång sikt är ju att lägga ner.

Varför då?

– Om jag trodde att vi skulle behövas för evigt skulle jag gett upp för länge sen! De flesta behöver oss kanske en eller två gånger, sen förstår de på egen hand att experter kan se ut på flera sätt och att de finns bara man letar. Och resultatet blir bättre.

Du har lämnat över VD-posten till Sofia Embrén. Vad kommer du göra nästa år?

– Jag har suttit på så många stolar på sistone, min röv är inte tillräckligt bred att täcka alla. Jag längtar till att sitta på ett ställe, med egen plats. Men Rättviseförmedlingen är mitt hjärteprojekt, så det kan jag aldrig släppa helt.

Vilken stol blir det 2013 då?

– Det kan jag inte säga just nu, men jag håller på att förhandla med rätt bord...

Igår skickade Rättviseförmedlingen iväg en lista med 750 önskeartister till svenska musikfestivaler som Way Out West och Emmabodafestivalen. I kväll syns Lina Thomsgård i reseprogrammet ”Två på resa” i SVT2.

Om Lina Thomsgård

Ålder: 34 år

Bor: I Stockholm

Yrke: PR-konsult för t.ex. Robyn, DJ, grundare av Rättviseförmedlingen, mediepersonlighet m.m.

Aktuell med i år: Radiopratare i programmet PP3 och fortfarande aktiv i ovan nämnda yrken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Julkalendern 2012

Mer i ämnet