Mallig Ekman presenterar Dramatens höst

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen presenterade Dramaten sitt program inför hösten med sammanlagt 18 premiärer och nypremiärer.

På plats var bland andra Dramatens chef, Marie-Louise Ekman. Det är sista året hon är med och bestämmer över nationalscenens repertoar innan Eirik Stubø tar över.

– Jag tänker fortsätta jobba och verka och har inte gjort några sammanfattningar ännu, säger Marie-Louise Ekman på frågan om vad hon är mest stolt över under sin tid på Dramaten.

Kamppjäs om skogen

Av de sex uppsättningar som har premiär i höst är Marie-Louise Ekman särskilt stolt över den nyskrivna pjäsen ”Johanna” i regi av Jenny Andreasson.

– Jag är väldigt glad över att avsluta min sex-års period med en nyskriven svensk pjäs av en kvinnlig dramatiker. Den handlar om hur man skövlar och hugger ner och förstör skogen i Sverige, och gör det helt lagenligt. Det är en kamppjäs som kämpar för det som vi har som vårt arv, nämligen naturen.

– Naturen har ingen egen röst men vi ger den en röst här. Det ska bli en final som heter duga tycker jag.

Reflekterar över samtiden

Tolv uppsättningar får nypremiär till hösten, däribland ”Utvandrarna”, ”Den girige” och ”Liv Strömquist tänker på dig!”.

Kan man urskilja någon linje i höstens repertoar?

– Absolut, det handlar oerhört mycket om det som man pratar och läser om, är upptagen av och nervös över. Det handlar om vad vi har för sorts samhälle, förtryck, felaktig fördelning av ekonomi, hur man bryr sig om andra, solidaritet och också relationer, individ, kollektiv.

– Jag tycker det handlar väldigt mycket om det som är samtiden – och också i skenet av klassiker som vi tar in i detta, säger Marie Louise Ekman och nämner ”Den girige” som går in på sitt sjätte år.

Nyskriven pjäs av stjärndramatiker

Utöver höstens repertoar meddelades också att att förre teaterchefen Staffan Valdemar Holm kommer tillbaka till Dramaten för att regissera, den till teatern specialskrivna pjäsen, ”Vintersolstånd” av Roland Schimmelpfennig.

– Han är en av vår tid mest intressanta regissörer, säger Ekman om Staffan Valdemar Holm.

Dramaten som modell för andra arbetsplatser

Även om Ekman är tydlig med att hon inte ännu har gjort någon sammanfattning över sina år på teatern avslöjar hon något hon är ”jättemallig” över:

– Jag tycker att det är en väldig kraft i det här huset. Uppdraget när man kommer hit och ska leda den här personalen är att få fram den här kraften som finns här i huset. Det finns en otrolig vilja och en otrolig arbetsmoral. Jag tycker att Dramaten kan stå som modell för hur en arbetsplats kan uppföra sig, det är jag jättemallig för.

I klippet ovan finns en längre intervju där Marie-Louise Ekman bland annat svarar på frågor om hur den svenska teatern mår just nu, samt ett längre inslag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.