Detaljer ur Chagall-målningen som funnits bland de 1406 stulna konstverken. Bilden är beskuren. Foto: TT Bild.

Okända konstverk bland de stulna tavlorna

Uppdaterad
Publicerad

Okända verk av bland andra Marc Chagall fanns bland de tavlor som misstänks ha stulits av nazisterna under andra världskriget. ”En otrolig känsla av glädje”, säger konsthistorikern Meike Hoffmann.

Tavlorna har identifierats bland de över tusen konstverk som polisen hittade i en lägenhet i München under 2011. Igår avslöjades samlingen av den tyska tidningen Focus, som rapporterade att verken från början ska ha beslagtagits av nazister under andra världskriget.

På en presskonferens under tisdagen berättade de tyska åklagarna enligt nyhetsbyrån Reuters att de äldsta verken man funnit är från 1500-talet och att det totalt sett rör sig om 1406 tavlor av olika stilar och tekniker.

Konstfyndet i München

Bland upphovsmännen finns konstnärer som Picasso, Chagall, Renoir, Matisse och Toulouse-Lautrec. 

– Sammanlagt har vi beslagtagit 121 inramade verk och 1.285 verk som saknade ram. Det är oljemålningar, tusch, akvareller, färgtryck och andra tryck, säger Reinhard Nemetz, statsåkalgare i Augsburg.

”En otrolig känsla av glädje”

På presskonferensen bekräftades även att flera av tavlorna inte var kända sedan tidigare:

– Det är en otrolig känsla av glädje, sade Meike Hoffmann, konsthistoriker på Berlins universitet, enligt Reuters. Verken är av fantastisk kvalitet, rent estetiskt, men också i bra skick vilket gör att de har ett enormt forskningsvärde.

Visades upp under presskonferens

Bland de okända målningarna finns enligt BBC verk av bland andra Marc Chagall och Henri Matisse. Fotografier av tavlorna visades upp under presskonferensen och BBC:s egen konstredaktör bedömer Chagall-målningen vara ett mycket värdefullt konstverk. 

Konstgömman upptäcktes när polis slog till mot en lägenhet i München. Föremålen var Inrullade i filtar och gömda i kartonger.Lägenhetsinnehavaren, en 80-årig man, beskrivs som en estöring som hölls sig undan myndigheterna. Han väckte skattemyndighetens intresse efter att han stoppats av tullen på ett tåg mellan Schweiz och Tyskland. Han hade då en större summa kontanter på sig efter en tavelförsäljning i Schweiz.Anställdes av GoebbelsHan hade ärvt konsten av sin far, konsthandlaren och historikern Hildebrand Gurlitt. Under 1930 talet gav propagandaminister Josef Goebbels Hildebrand Gurlitt i uppdrag av att konfiskera, rensa ut och sälja konst som ansågs strida mot nazismens ideal.Men Gurlitt behöll många tavlor själv och när han förhördes av segermakterna efter Andra Världskriget ljög Gurlitt och sade att samlingen förstördes under bombningarna av Dresden i februari 1945.Han son finansierade sitt levene genom att då och då sälja tavlor. Trots att tillslaget mot honom skedde 2011 har det hela tystats ner av myndigheter.– Vi har valt att hemlighålla detta av praktiska skäl och med hänsyn att det pågår en utredning om eventuella skattebrott, säger Reinhard Nemetz.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konstfyndet i München

Mer i ämnet