Mankell om döden: ”Återvänder ut i samma mörker man kom från”

Uppdaterad
Publicerad

Fyra månader innan Henning Mankell dog sa han i SVT att han levt ”rätt länge” och haft ett liv ”de flesta människor kan drömma om”. I juni i år gästade han Gomorron Sverige och berättade om sin syn på döden.

– Jag har den största respekt för troende människor som har sina alternativa förklaringsmodeller av vad döden är. För mig är det att man återvänder ut i ett mörker, samma mörker som man en gång kom ifrån. Att livets storhet är att det är helt unikt, det går inte att upprepa. Och därmed är jag trygg. Att sen på en mera fysiologisk grundläggande bas mina atomer snurrar vidare i andra konstellationer, ja… jag vet inte om det är så viktigt.

Fick cancerbesked 2013

I december 2013 fick Henning Mankell besked om att nackspärren han trodde att han hade fått i själva verket var cancer. Han hade då en tumör i nacken, en tumör i vänster lunga och läkarna misstänkte att cancern hade spridit sig till ytterligare andra delar av hans kropp. 

Nästan ett år senare, i september 2014 berättade Henning Mankell öppet om sin cancer i Min sanning. Natten till i dag avled han stilla i Göteborg. Han blev 67 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.