Mannen bakom dildo-flagga stiger fram

Publicerad

Hans flagga blev omtalad över hela världen efter att en CNN-reporter misstagit den för en IS-flagga under en prideparad i London. Nu berättar mannen att dildo-flaggan i själva verket gjorde narr av terrorgruppen, rapporterar tidningen The Independent.

Nyheten om att terrorgruppen IS hade med en flagga i pridetåget fick stor spridning. Men amerikanska CNN hade sett fel – i själva verket var flaggan prydd av dildos. Den Londonbaserade konstnären Paul Coombs förklarar nu att det fanns ett syfte med utformningen av den svartvita flaggan.

– Min tanke med det här verket var att visa lika mycket respekt för IS och deras ideologi, som IS visar de människor och den religion de hävdar att de representerar, förklarar han.

Han säger också att han använt flaggan vid flera prideparader och att dildon för honom står för frihet och förtryck, sex och avhållsamhet, intimitet och våld.

– Brutaliteten och mördandet av enskilda bara för att de har en annan tro eller sexualitet är den här organisationens signum och något som måste ligga högt på världsmedvetandet. Utsattheten hos en människa på grund av dess sexualitet genom att bara se personen som ett sexobjekt, synliggörs i det här verket med hjälp av dildo-motivet, säger Paul Coombs till The Independent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.