Dan Josefsson och Jenny Küttim är vinnare i kategorin Årets avslöjande. Foto: TT

De vinner Stora journalistpriset

Uppdaterad
Publicerad

Dan Josefsson och Jenny Küttim vinner för SVT-dokumentären ”Kvinnan bakom Thomas Quick” och Josefsson även för ”Mannen som slutade ljuga”. Sveriges Radios reporter Måns Mosesson blir årets berättare och Metros Viralgranskaren årets förnyare. Malou von Sivers vinner Lukas Bonniers stora journalistpris.

Dan Josefsson och Jenny Küttim vinner i kategorin årets avslöjande för SVT-dokumentären ”Kvinnan bakom Thomas Quick” och Josefsson även för sin bok ”Mannen som slutade ljuga”.

– Äntligen, säger Jenny Küttim när hon tar emot priset av galavärd Eva Hamilton, det visar att en story aldrig kan bli gammal.

Journalistpriset 2014

I ”Kvinnan bakom Thomas Quick” avslöjade Josefsson och Küttim rättsskandalen kring Thomas Quick, numera Sture Bergwall.

Jobbat med Hannes Råstam

Hon har tidigare gjort flera dokumentärer om Bergwall tillsammans med journalisten Hannes Råstam som avled 2012.

Dan Josefsson prisas också för sin bok ”Mannen som slutade ljuga” – som augustnominerades förra året.

Övriga nominerade i kategorin är Axel Gordh Humlesjö, Henrik Bergsten, Ali Fegan och Kepa Arizala för ”En skola för alla” och Christian Holmén, David Baas, Martin Fredriksson och My Vingren för ”SD och näthatet”

Årets berättare

Måns Mosesson vinner för sin programserie ”Rädda Sverige” där han har intervjuat några människor som tänkt rösta på Sverigedemokraterna.

– Det känns overkligt, säger han när han tar emot priset. Fram tills i dag har det varit kul, men det här var nervigt, så detta är skönt.

”Inte bara åsikter”

Kulturnyheterna träffade Mosesson efter galan och frågade vad som är unikt med hans berättande.

–  Unikt vet jag inte, men jag hoppas att det har att göra med att jag är lyhörd och lyssnar och kanske också med att jag är noga med att hitta berättelser och inte bara åsikter.  

De andra nominerade i kategorin Årets berättare är Fanny Härgestam för ”Det här är vår tid” och Camilla Johansson och Helene Näslund för ”Sverige sviker”.

Årets förnyare

Metros Viralgranskaren vinner priset Årets förnyare. Motiveringen lyder ”För att de skapat en genial metod för att avslöja vad som är myt och vad som är verklighet i den virala världen.”

– Det är första gången Metro prisas så vi är sjukt stolta och glada, säger Linnéa Jonjons till Kulturnyheterna.

Hon tar emot priset tillsammans med kollegorna Jack Werner och Åsa Larsson.

På vilket sätt är ni förnyare?

– Det är ju märkligt egentligen, säger Jack Werner, källkritik är ju inget nytt för journalistiken. Det kan vara så att nya områden introduceras kan det vara förnyande att applicera gamla kunskaper på nya områden.

De andra nominerade i kategorin Årets förnyare är Carl-Johan Bergman, Anders Härén och Hans Lindeberg för ”#Kan du lova” och Sîlian Diljen för ”#Minflykt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalistpriset 2014

Mer i ämnet