Manus i rampljuset

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har manusarbetet fått mycket uppmärksamhet, både kring Melodifestivalen men även på andra stora galor. Och många gånger har manus också mötts av kritik från tittare. I årets Melodifestival ska ingen bli arg.

Årets Melodifestival ska sätta punkt för elaka och plumpa skämt. Och en redan glad tillställning är tänkt att bli ännu härligare.

– Det kommer bli ganska varmt tror jag. Vi kommer att bjuda på oss i skämten, säger Robin Paulsson.

Melodifestivalen 2015

– Det tycker vi är kul, säger Sanna Nielsen.

Kritik mot manusarbete

För trots galornas festliga fernissor och skämtens goda intentioner har skämten ibland slagit fel och skapat stora rubriker, både på svenska och internationella galor. Samtidigt har allt mer fokus i media lagts på att diskutera just manus. I svenska sammanhang har det delats ut både ris och ros – klart är att det väcker känslor. 

– Det är för att alla tittar och sedan pratar om det. Det är en sådan otrolig bevakning, alla är på och letar efter något att ta tag i ”nu sa dom nåt om det där, då måste vi tjafsa lite om det” liksom, säger David Sundin, manusskribent.

Anpassar efter publiken

Det här är första gången han skriver manus till Melodifestivalen, och den breda publiken påverkar manusarbetet.

– Man måste veta vilken slags box man ska röra sig inom, och så är man kvar där och håller inte på att röra sig så mycket utanför, så att man måste hålla på att ändra. Det är bättre att göra rätt från början, säger David Sundin.

– Senast i går läste vi igenom och tänkte att det här kan ingen bli arg för, det här ska bara vara glatt och trevligt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2015

Mer i ämnet