Marcus Birro är författare, poet och skribent. Foto: TT

Marcus Birro sparkas från Expressen

Uppdaterad
Publicerad

Skribenten Marcus Birro har enligt egen utsago fått sparken på grund av den kritik han riktat mot tidningen.

I helgen var Marcus Birro med i podcasten RLM, med kopplingar till den högerextrema sajten Exponerat.

I podden berättade, den numera före detta Expressenkrönikören, om mordhot han mottagit efter en uppmärksammad tweet om Islam, i vilken han kopplade samman världens terrorism med religionen. I podden kritiserade Birro den egna arbetsgivaren för uteblivet stöd i samband med dessa hot.

Medier

Kritiken fick honom sparkad

sin blogg skriver Marcus Birro att det inte är det ”ifrågasatta” sammanhanget som fått Expressens ledning att säga upp hans kontrakt, utan den ”relativt milda” kritiken av tidningen.

Någon mild kritik är det dock inte frågan om i blogginlägget som Birro publicerat. Expressens ledning har enligt inlägget länge letat efter ett skäl att sparka honom, trots att han enligt egen utsago, är tidningens mest uppmärksammade krönikör. Enligt Birro känner Gunilla Herlitzs, vd för bland annat Expressen, avsky för honom och hans skrivande.

”Jag har ifrågasatt landets mediala elit, utmanat dem med mitt träsvärd, och nu börjar eliten leta febrilt efter skäl att helt enkelt göra sig av med mig.”, skriver Birro.

Mattsson bekräftar

Expressens chefsredaktör Thomas Mattsson bekräftar i ett mejl till Dagens Media att Marcus Birro fått sitt kontrakt med tidningen uppsagt, men vill inte gå in i detalj kring varför. Han önskar dock Birro lycka till i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet