Marinens musikkår spelade när cirka 300 personer som beviljats svenskt medborgarskap under 2013 var inbjudna till riksdagen på fredagsmorgonen på Nationaldagen. Foto: Sören Andersson/TT

Marinens musikkår blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

Militärorkestern får fortsätta efter hot om nerläggning. Men trots efterfrågan blir det ingen utredning.

Marinens musikkår har länge varit hotad på grund av sparkrav på Försvarsmakten, som Kulturnyheterna har rapporterat tidigare. Men nu verkar den bli kvar i sin nuvarande form.

I fjol lovade den dåvarande försvarsministern att tillsätta en utredning för att hitta en långsiktig lösning för Marinens musikkår.

Ska fortsätta i samma omfattning

Men den nya regeringen har inga sådana planer. I ett regeringsbeslut för budgetåret 2015 gällande Försvaret, står det att Försvarsmakten ska bedriva musikverksamhet med i samma inriktning och omfattning som i dag.

Och i en interpellationsdebatt nyligen förklarade försvarsminister Peter Hultqvist (S) för oppositionen att han inte ser någon anledning att diskutera frågan mer:

Jag tycker inte att en utredning behöver tillsättas när vi ändå vill ha musikkåren kvar. Det är inte det ultimata sättet att demonstrera någon sorts handlingskraft. I så fall är det bättre att vara tydlig och säga att orkestern ska vara kvar, punkt slut. Då har man i alla fall varit tydlig i den politiska viljan.

Lång process för facket

Försvarsförbundets fackordförande Peter Stolpestad är själv musiker i Marinens musikkår och har kämpat i flera år för att den ska få vara kvar.

Bland annat har han samlat in 42.000 namnunderskrifter, och fått med flera av Sveriges främsta orkestrar och samtliga musikhögskolor på tåget.

– Vi har vunnit en rejäl seger i och med att ministern satt ner foten, säger Peter Stolpestad.

Utredning saknas fortfarande

Men trots beskedet skulle han gärna se en utredning av organisationen.

– Man bör hitta en lösning så att vi inte konkurrerar med Försvarets kärnverksamhet när det behövs sparas pengar. Vi är supernöjda, men på lång sikt bör man ändå säkra kulturarvet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.