Mario Vargas Llosa Foto: TT bild

Stjärnförfattare försöker lösa Venezuela-kris

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och Nobelpristagaren Mario Vargas Llosa har rest till Venezuela för att delta i regeringskritisk konferens.

Den internationella konferensen La libertad es el futuro (Friheten är framtiden) anordnas av tankesmedjan Cedice, en marknadsliberal tankesmedja med starkt regeringskritisk hållning.

Mario Vargas Llosa anlände på onsdagen till huvudstaden Caracas för att delta i seminarier och föreläsningar vars mål, enligt El Nacional, är att få till fredssamtal mellan regeringen och oppositionen.

– Förhoppningen är i sådana fall att en eventuell förhandling inte blir ett retoriskt luftslott, de måste leda fram till förändring, säger Vargas Llosa till nyhetsbyrån AP.

Orolig situation

Sedan president Nicolas Maudros tillträde förra året, efter förre presidenten Hugo Chávez död, har läget i Venezuela varit oroligt med försämrade ekonomiska villkor och ökat missnöje bland folket. Totalt rapporteras 41 människor dödats och 674 skadats i protesterna mot regeringen de senaste två månaderna.

Uppmanar omvärlden

Mario Vargas Llosa, en av Latinamerikas mest hyllade författare och före detta högerpolitiker i hemlandet Peru, har flera gånger riktat kritik mot president Maduro och anklagat honom för att införa en ”kubansk-inspirerad diktatur” i landet. Han har också uppmanat andra latinamerikanska länder att frångå sin neutrala hållning gentemot Venezuela.

– Om regimen i Venezuela krossar motståndet och blir en totalitär regim hotas alla demokratiska länder i Latinamerika. Målet för den venezuelanska regeringen är att expandera, sade Vargas Llosa nyligen i en intervju med The Guardian.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.