Martina Montelius. Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Martina Montelius vinner Göthe-priset

Uppdaterad
Publicerad

Dramatikern och författaren Martina Montelius blir den första mottagaren av det nyinstiftade Staffan Göthe-priset.

”I sin teaterdikt stryker hon tjockt med skrattsalva på en fnasig samtid och får den att glänsa likt en backantisk gammelgädda, framrusande huvudstupa in i själ och hjärta”, skriver juryn i sin nominering.

Priset, som är uppkallat efter dramatikern Staffan Göthe, är på 25 000 kronor och delas ut ”till en djärv och tonsäker dramatiker med djup insikt i skådespelarkonst, såväl som i teaterscenens unika kapacitet”, uppger Expressen.

En inspiration

– Det är hisnande. Staffan Göthe är kanske min enda idol. Han får mig att känna att jag kanske inte är galen som älskar ord så mycket. Hos Staffan Göthe tycks dramatiken uppstiga ur själva orden, personnamnen, vanligheten inympad i en ovanlig tankevärld, och sådan dramatik är omätbart viktig för mig, säger Martina Montelius till tidningen om priset.

Prissumman är baserad på en insamling i teatervärlden i samband med teaterförlagets Colombines 20-årsjubileum förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.