Massiv kritik mot minskat stöd till kulturtidskrifter

Uppdaterad
Publicerad

Fredagens besked om att nästa års budget kommer innebära ett minskat stöd till kulturtidskrifter har lett till en massiv kritikstorm, även bland Alliansens egna.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om att den reviderade versionen av allianspartiernas budget, som nyligen antogs i kulturutskottet, innebär att stödet till kulturtidskrifter minskar med 75 procent, det vill säga 15 miljoner kronor.

Beslutet blev snabbt ifrågasatt. Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) kallade det för ”en katastrof”, och chefredaktörer från tidskrifter som riskerar drabbas av nedskärningarna kallade det för ”en mardröm”.

Minskat stöd till kulturtidskrifterna

Nu ansluter sig dessutom politiker från Alliansen till kritikerkåren.

”Sorgligt” och ”felaktigt”

Före detta kulturministern, Lena Adelsohn Liljeroth (M), drev förra årsskiftet igenom ett höjt anslag på samma summa som man nu väljer att dra bort från kulturbudgeten. ”Därför är det nu så sorgligt att Alliansen inte tar vara på de framsteg vi gjorde utan föreslår neddragning av stödet till kulturtidskrifter”, skriver hon på Facebook.

Stockholms tidigare kultur- och fastighetsborgarråd, Madeleine Sjöstedt (FP), säger till Kulturnyheterna att hon tycker att ordförande i kulturutskottet, Per Bill (M), borde se över sina resurser och ta pengar från annat håll, dock inte kulturbudgeten.

– Jag tycker det är väldigt olyckligt och en helt felaktig prioritering. Jag tror att man tycker att det ser ut som väldigt små pengar, och därmed inte skulle vara så viktigt. I själva verket är det precis tvärtom. 

”Ingen lust att återvända till Sverige”

Även EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) vänder sig mot de egna.

– Sverige håller på att fördummas. Det verkar inte spela någon roll vem som sitter vid makten, bildningsperspektivet är borta. Det riktigt pinsamma är att det bara är några dagar sedan som vi delade ut Nobelprisen och världens ögon var riktade mot Sverige. En person som Patrick Modiano hyllas samfällt av alla. Inser man då att han är en av dem i Europa som mest har bidragit till kulturtidskrifter i Frankrike?

– Jag har ingen som helst lust att återvända till Sverige i det här politiska klimatet. Det finns ingen bildningskultur hos politikerna i riksdagen i dag, säger hon.

Utskottet sammanträder

Gunilla C Carlsson, Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson och vice ordförande i kulturutskottet, skriver i en debattartikeln på SVT Opinion att hon på grund av den massiva kritiken kommer föreslå att företrädare från kulturtidskrifterna kallas till ett möte i utskottet för att tydliggöra effekterna av beslutet.

Tror du att det går att påverka dem?

– Jag hoppas alltid att det går att påverka när det tagits ett tokigt beslut, så därför är min ambition att de faktiskt ska lyssna på vad den här besparingen skulle innebära, säger Gunilla C Carlsson till Kulturnyheterna.

Vad kan de sedan göra om de kommer på att det var en dålig idé?

– I så fall får de dra tillbaka betänkandet och justera om det. Och det är naturligtvis väldigt kort om tid. Tyvärr tror jag att de inte är så intresserade att göra det. Men jag hade hoppats att de skulle vara det.

Peter Englund skriver under upprop

Samtidigt fortsätter namninsamlingen för att rädda kulturtidskrifterna. Bland annat har Peter Englund, ständig sekreterare i Svenska Akademien och Jonas Nordling, ordförande i Journalistförbundet, tagit ställning mot beslutet.

En manifestation ska hållas utanför riksdagen på onsdag, där deltagarna bland annat ska skära ner sina medtagna tidningar till ”alliansstorlek”.

Kulturnyheterna har sökt kulturutskottets ordförande Per Bill (M) som har avböjt att kommentera kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Minskat stöd till kulturtidskrifterna

Mer i ämnet