Massiva protester i Ungern mot ny medielag

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen stämde tiotusentals demonstranter upp i en demonstration i Budapest mot Ungerns nya medielag. Trots att ändringar efter kritik från EU-kommissionen befarar fortfarande många att den kommer att användas för att minska yttrandefriheten i Ungern.

Enligt de som organiserade demonstrationen var det den största av sitt slag i Ungern sedan 1989, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Medielagen kommer öka regeringens inflytande över vad som skrivs på nätet och i press och dessutom dessutom göra det möjligt att bötfälla medier som bryter mot den med skyhöga böter.

Varnade av Merkel

Tidigare har EU-kommissionen uttryckt stark kritik mot ordförandelandet Ungerns nya lag. Förbundskanslern Angela Merkel har tidigare varnat den ungerska regeringen för att skada rättsstatliga principer i umgänget med medierna och att man ”med stor uppmärksamhet” skulle följa ändringarna i den ungerska medielagstiftningen.

Ändringar i medielagen

Ungern har sedan dess gjort ändringar i medielagen på ett sätt som tillfredsställt EU-kommissionen. Bland annat ska man ha lättat på skrivelser beträffar regeringens makt att reglera medieflödet från utländsk media.

Fortfarande stark kritik

Men medielagen har trots ändringar fortsatt att kritiseras. Committee to Protect Journalist har sagt:

”Ungerns ändrade medielag håller fortfarande inte internationell standard.”

Organization for Security and co-operation i Europe har uttryckt liknande oro:

”Lagen kan fortfarande användas på fel sätt för att stoppa eller kväsa oppositionella röster i Ungern.”

Sofia Benholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.