Foto: TT

Förre F1-chef stämmer Google

Uppdaterad
Publicerad

Förre presidenten i det internationella bilsportförbundet, FIA, kräver att bilderna av honom på ett sexparty försvinner från sökmotorn.

Max Mosley stämmer Google i Storbritannien för brott mot personuppgiftslagen, det rapporterar The Guardian.

Mosley har tidigare vunnit liknande rättsprocesser mot Google i Tyskland och Frankrike.

Den här gången handlar det om bilder tidigare publicerats i nedlagda News of the world, som Mosley också stämde (och vann) för grovt intrång i hans privatliv. Materialet visar delar av hans fem timmars sado-masochistiska session med prostituerade i en lägenhet i Chelsea.

Anklagas ha deltagit i ”sjuk nazistorgie”

News of the World anklagade även Mosley för att ha deltagit i en ”sjuk nazistorgie”, vilket Mosleys pappa sir Oswald Mosley (f.d. ledare för British Union of Fascists) försvarade och hävdade att sonen ägnat sig åt rollspel.

Mosley säger till Guardian att det är ”avgörande för alla samhällen att rättsstatsprincipen efterlevs”.

– Som portal till internet gör Google enorma vinster och har stort inflytande, så jag har inte vidtagit denna åtgärd utan eftertanke. Google ska verka inom gällande lagar, snarare än enligt regler de själva satt upp.

Kan bli ansvarig utgivare

Mosley advokat Dominic Crossley menar att rättsprocessen kan öppna dörrar för fler att utmana stora internetjättars kontroll över internet, och fallet kommer att ta ställning till frågan om Google kan anses vara en utgivare av materialet som de guidar sina användare till.

Detta kan betyda att sökmotorjätten i så fall bli skyldiga att ta ansvar för ”de minsta komponenterna i innehåll de överför eller lagrar för sina användare. Vi anser att det strider mot Europeisk lag”, som en talesman för Google sade i januari efter domslutet i Tyskland.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.