Medelhavsinstituten blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen meddelade i dag att man inte lägger ner de omdebatterade svenska Medelhavsinstituten.

Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, gick i dag ut med beskedet att forskningsinstituten i medelhavsländerna kommer fortsätta få bidrag.

– Vi sade redan från början att vi skulle titta på förslaget, som var en avisering inför 2016. Nu har vi snabbutrett det och sett att det är väldigt svårt att få in pengar till instituten på något annat sätt än genom statligt stöd, säger hon.

22 miljoner skulle sparas

Det var en mycket oväntad besparing regeringen föreslog när man ville att bidragen till de svenska forskningsinstituten i Rom, Aten och Istanbul samt museet San Michele på Capri skulle slopas från 2016.

För att spara 22 miljoner var man beredd att lägga ner viktiga beståndsdelar i den svenska humanistiska forskningen.

Kallades ”talibanpolitik”

Men kanske lika oväntat var det enorma stöd som instituten mötte i form av protester mot regeringens förslag. Det kallades skamligt, tragiskt och korkat. Carl Bildt beskyllde regeringen för talibanpolitik.

Och i går sa till och med utrikesminister Margot Wallström att det var helt fel att förslaget någonsin lades.

”Lätt att vara efterklok”

Önskar ni att ni aldrig hade lagt förslaget?

– Det är alltid lätt att vara efterklok. Men vi såg oron som förslaget väckte och jag tycker det är viktigt att vi tagit den på största allvar. Vi har fört sakliga samtal med de berörda instituten för att se om fanns andra finansieringar och det gör det inte.

Några besked om hur det blir med stödet till svenskundervisningen utomlands har ännu inte kommit. Men regeringen fortsätter undersöka om den, likaledes kritiserade, besparingen blir av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.