Medier kritiseras för rapportering om clownattacker

Uppdaterad
Publicerad

Dåliga bildval, ogenomtänkta formuleringar och en okritisk journalistik som sprider skräck. Den senaste tidens medierapportering kring människor som klätt ut sig till clowner får nu hård kritik från flera journalister.

De senaste veckorna har svenska medier rapporterat om företeelsen där människor klär ut sig till clowner och sprider skräck. Med rubriker som ”Clownskräcken sprider sig nu internationellt” (Expressen), ”Polisen: Vittne såg clown med yxa” (Norrköpings Tidningar) och ”Åttaåring mötte clown i hemmet – flydde genom fönster” (Sveriges Radio) har de flesta medier bidragit till uppmärksamheten kring fenomenet. Aftonbladet.se har till och med erbjudit sina läsare att ”clown-chatta” med en medieexpert om företeelsen.

När tidningen Resumé jämfört hur många gånger ordet clown använts under den senaste veckan i svensk press visade det sig att det skett fler gånger än omnämnandet av statsminister Stefan Löfven.

Kritik mot medierapporteringen

Medierapporteringen väcker nu kritik och frågan som ställs är hur mycket av rapporteringen som bygger på verkliga händelser och hur mycket som är lösa rykten.

Sofia Mirjamsdotter, ledarskribent på Sundsvalls tidning tar upp ett fall i Sundsvall där polisen har fått in ett samtal om att en person utklädd till clown slagit sönder en fönsterruta.

Utöver samtalet finns inga andra bevis för att händelsen faktiskt ägt rum och även om Sofia Mirjamsdotter inte tar ställning till om fallet är sant eller inte skriver hon:

”Det är hur som helst inte fråga om någon allomfattande planerad attack från en sammanslutning av clowner. Det är snarare fråga om en uppdaterad vandringssägen som tack vare internet sprids fort och skapar möjligheter för skojfriska personer att utföra practical jokes, i ett läge när många redan är uppskrämda.”

”Som en förverkligad skräckfilm”

Även journalisten Jack Werner har reagerat på medierapporteringen om de så kallade skräckclownerna, en rapportering där medier ”avsiktligt försöker utmåla situationen som en förverkligad skräckfilm” för att bidra till masshysteri, skriver han på Medierna i P1:s hemsida.

”Hur liten, svävande eller obekräftad varje clownberättelse än varit, så har de ändå illustrerats av värsta tänkbara mördarclownerna”, skriver han.

Han exemplifierar hur sociala medier och de traditionella tillsammans bidragit till den upptrissade situationen genom att nämna en artikel på Göteborgs-Postens hemsida. Innehållet i den bygger på ett videoklipp från en sociala medier-profil där han hotar människor som klätt ut sig till clowner. ”Kommer ni till mitt område och skrämmer mina barn, då kommer ni att få ångra det för resten av era liv”, säger profilen, i klippet som nu är borttaget. Personen i fråga har tagit bort klippet och hävdar nu att det var ironisk.

Polisen försöker lugna ner

Polisen nationellt saknar sammanställning kring fall som berör fenomenet med människor som klätt ut sig till clowner. Men polisen i region öst har fått in hundratalet observationer och även om få fall har fått brottsrubricering är det påtagligt att det finns en oro och rädsla i samhället.

– Vi försöker så gott vi kan att lugna ner och få lite sans i den här flugan. Det innebär till exempel att vi ganska konsekvent landet över har valt att inte göra uppdateringar på sociala medier om enskilda clownärenden, säger Tommy Thorngren, polisens kommunikatör i region öst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.