En Erdogan-supporter på en demonstration i Turkiets huvudstad Istanbul. Foto: TT

45 medier nerstängda i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Efter det misslyckade kuppförsöket i Turkiet har journalister fängslats och medier stängts ner.

”Vi kommer att fortsätta att kämpa för demokrati, rättigheter och frihet in i det sista”, säger den fängslade Merdan Yanardağ vars nyhetssajt blockerats.

Pressfriheten i Turkiet har blivit sämre efter kuppförsöket den 16 juli.

Dagen efter ska dagstidningen Gazetem İstanbul ha stormats av 25-30 personer, som sagt sig tillhöra AKP:s ungdomsförbund och anklagade tidningen för att stödja kuppförsöket.

Oroligheter i Turkiet

Enligt BBC har 34 journalister blivit av med sina presskort.

Och på tisdagen drog Turkiets mediemyndighet RTÜK in sändningstillståndet för 25 radio- och tv-stationer. Ytterligare 20 nyhetssajter har blockerats och många journalister har gripits och fängslats.

”Kommer fortsätta kämpa”

Detta för påstådda kopplingar till Gülenrörelsen och den så kallade ”djupa staten”, som anklagas för att ligga bakom kuppförsöket i Turkiet i fredags, skriver Journalisten.

En av de fängslade är Merdan Yanardağ, ägare av den blockerade nyhetssajten ABCGazete. Han förstår inte grunden för blockeringen, säger han till Reportrar utan gränser.

– Jag blev inlåst av domare som stöder Gülen-rörelsen, säger Yanardağ.

– Hur kan vi, min hemsida och jag, anklagas för att stödja den här rörelsen och utgöra fara? Vår rapportering handlade bara om faran för en annan kupp, en islamistisk, efter den misslyckade kuppen. Vi uppmanade folk att stödja demokrati och inte [det styrande] AKP. Det är allt! Vi kommer att fortsätta kämpa för demokrati, rättigheter och frihet in i det sista. Och vi kommer att bjuda in allmänheten att göra detsamma, fortsätter han.

Akademiker förbjuds utresa

Även Wikileaks har blockerats, efter ha publicerat nästan 300.000 e-postmeddelanden från president Recep Tayyip Erdogans parti AKP.

Dessutom har statsanställda akademiker förbjudits att lämna landet, över 20.000 lärare blivit av med sina yrkeslicenser och 1.600 dekaner ska fått sparken, skriver Dagens Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Turkiet

Mer i ämnet