Kulturdebatter i SVT – 60 år Foto: SVT/TT Bild

60 år av kulturdebatt i SVT

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s kulturprogram har genom åren varit en arena för diskussion, utspel och bråk. Kulturnyheterna har plockat upp några debatter från arkivet.

Ämnena i kulturdebatten kommer och går. Sedan är det några som består.

Vad är bra kultur?, får konsten vara kränkande? och hur ser debattklimatet ut?  är frågor som kulturarbetare och debattörer ofta haft anledning att återkomma till.

Politisk teater

I programmet ”Motsägelser” (1969) debatteras huruvida all teater är politisk eller ej. En grupp skådespelare sitter i gräddfärgade soffor och diskuterar scenkonstens villkor.

Samtalet modereras av programledaren och regissören Åke Falck. Ändå blir det en ganska rörig TV-timme. Gösta Bredefeldt inleder diskussionen.

70-talets Tintindebatt

2012 går Kulturhuset i Stockholm ut med att seriealbumet ”Tintin i Kongo” (1930) ska plockas bort från husets barnbibliotek. ”Den bild Tintinböckerna ger av exempelvis afrikaner är afrofobisk”, säger dåvarande konstnärlige ledare Behrang Miri. Några intensiva debattdagar följer.

Kulturhuset anklagas för censur och efter massiv kritik backar ledningen från beslutet.

Men rasismen i Tintin hade diskuterats upprepade gånger förut. 1979 förklarade den amerikanska litteraturforskaren Beryle Banfield för de svenska tv-tittarna varför hon ansåg att ”Tintin i Kongo” var problematisk.

Kulturhögern på Café Opera

80-talet pumpar in friskt blod i en röd kulturvärld. Magasinet ”Gyllene kudden” vill skildra förändringen och gör ett reportage om motsättningarna som uppstått mellan den gamla ”rödvinsvänstern” och den nya så kallade ”vitvinshögern”.

Praktiskt nog huserar de båda falangerna under samma tak, berättar ”Gyllene kudden”: i varsin del av Kungliga Operan i Stockholm.

Vänstern i den bohemiska restaurang Operabaren och högern på det mer exklusiva Café Opera. TV-teamet tar tempen på den svenska kulturdebatten genom att springa fram och tillbaka mellan krogarna.

Mats Gellerfeldt, kulturjournalist i Svenska Dagbladet (vitvin), och Yrsa Stenius, chefredaktör för Aftonbladet (rödvin), rundar av inslaget med att diskutera det rådande debattklimatet.

”Vad är bra litteratur?”

I kulturprogrammet ”Centrum”, inspelat i Kulturhuset i Stockholm 1998, får tittarna och programledare Eva Beckman svar på frågan vad som är bra kultur.

Författaren Stig Larsson reder ut begreppet ”absolut kvalitet”, något som väcker viss uppmärksamhet, både hos kollegor och allmänheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.