Från vänster i bilden: Björn af Kleen, Johanna Bäckström Lerneby, Kristoffer Örstadius, Hussein El-Alawi, Jens Mikkelsen, Federico Moreno, Alexander Mahmoud, Alexander Gagliano, Bo-Göran Bodin, Markus Gustafsson med bild av ej närvarande Ian Vännman i handen, Brit Stakston, Martin Schibbye, och Nils Resare. Foto: Rikard Westman

De har gjort årets bästa journalistik

Uppdaterad
Publicerad

Vid lunchtid presenterades årets nomineringar till Stora Journalistpriset. Bland de som har chans på de 100.000 kronorna syns bland andra Martin Schibbye och Björn af Kleen.

Sveriges mest prestigefyllda journalistpris delas ut i de fyra kategorierna: Årets avslöjande, Årets berättare, Årets förnyare och Lukas Bonniers Stora Journalistpris.

Vid en ceremoni under ledning av Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski presenterades i dag 2015 års nomineringar.

Kvinnoregistret kan bli Årets avslöjande

Ekots uppmärksammade avslöjande om polisens kvinnoregister kan bli Årets avslöjande. Bo-Göran Bodin och Alexander Gagliano ligger bakom och är båda nominerade.

De konkurrerar mot Jens Mikkelsens, Federico Morenos och Hussein El-Alawis ”Pojkarna på Malmö Central”. En historia om de två unga pojkar som blev utsatta för väktarvåld i februari.

– Den här filmen väckte ju otrolig uppståndelse, lite förenklat kan man säga att den delade Sverige i två läger: de som tyckte det var barnmisshandel och de som tyckte att ”horungen fick vad han förtjänar”. Det blev någon slags rasistisk mytbildning kring de här pojkarna. Alla pratade om dem men ingen pratade med dem – därför kändes det väldigt viktigt för oss att komma i kontakt med dem och berätta deras historia, säger Jens Mikkelsen till Kulturnyheterna.

– Att vi lyckades hitta de här pojkarna har förändrat attityden hos folk i allmänhet och myndighetspersoner. De har fått bättre koll på de här problemen, tillägger Federico Moreno.

Andreas Cervenkas och Torbjörn Isacsons SCA-skandalen är även den nominerad i kategorin Årets avslöjande. En granskning publicerad i Svenska Dagbladet som bland annat visade hur SCA:s ledning och styrelse lade ut enorma summor på att använda företagets affärsflyg.

Årets berättare

Johanna Bäckström Lerneby nominerades för reportaget om det så kallade gödselbrunnsmordet. I ”Att skapa ett monster” som publicerats i tidningen Filter beskriver hon en uppväxt präglad av allvarligt fysiskt och psykiskt våld för den morddömde mannen.

Hon konkurrerar mot Dagens Nyheters Björn af Kleen och hans reportage om hur nazismen brett ut sig på landsbygden i ”Det ockuperade landskapet”, samt Alexander Mahmouds ”Hem till Byn”. Ett reportage om att anpassa sig till ett rasistiskt samhälle publicerat i Re:public.

Martin Schibbye kan bli Årets förnyare

Martin Schibbye, Nils Resare och Brit Stakston är nominerade i kategorin Årets förnyare för Blank Spot Project. Ett journalistprojekt för att främja utrikesjournalistiken och sprida ljus över världens blinda fläckar. 

Dagens Nyheters Kristoffer Örstadius nomineras för sin granskning ”Hackerjournalisten”. Örstadius har använt sig av programmering och hackning för att avslöja sårbarheten i vårt digitala samhälle.

Även Markus Gustafsson och Ivan Vännman, grundarna till nyhetsappen Omni, finns bland de nominerade. ”För att de med ständig förnyelse, i dialog med läsarna, lyckats etablera sig som Nyhetssveriges mest framgångsrika DJ:s”, lyder motiveringen.

Prissumman är 100.000 kronor. Vilka som tar hem respektive kategori avslöjas vid prisutdelningen den 19 november. Då presenteras även vinnaren i huvudkategorin, Lukas Bonniers Stora Journalispris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.