Anna Ternheim, José González och Kikki Danielsson är tre av sommarens sommarvärdar i P1 och presenteras av Johar Bendelloul och Bibbi Rödöö. Foto: TT Bild.

Artisterna dominerar i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Det blir musikertätt i årets upplaga av Sommar i P1. Och artisterna får sällskap av författare som Kerstin Ekman och David Lagercrantz.

Bland författarna finns både en sittande medlem i Svenska Akademien, Klas Östergren, samt avhopparen Kerstin Ekman. Bland författarna finns också David Lagercrantz, som tog Millenniumtrilogin vidare med ”Det som inte dödar oss” 2015. Lagercrantz står värd på midsommardagen.

Från Carola till Silvana

I vanlig ordning är det också gott om andra kulturpersonligheter i uppstället inför Sommar i P1. Bland musikerna finns det två läger. I det ena är det idel veteraner med Carola Häggkvist, Magnus Uggla, Kikki Danielsson och Metallica-trummisen Lars Ulrich. Och i det andra (betydligt mindre) lägret återfinns senare års stjärnskott som Silvana Imam och systrarna Bianca och Tiffany Kronlöf.

En av artisterna som är på plats i Radiohusparken är countrysångerskan Kikki Danielsson.

– Jag ska prata om vad jag tycker om i samhället, och vad jag inte tycker om, berättar hon under presskonferensen och så passar hon på att utlova musik från 70-talet.

Det blir också representanter från teaterns värld, när dramatikern och konstnären Marianne Lindberg de Geer sommarpratar.

– Jag ska prata till mina föräldrar och hur illa den uppfostran jag fick passar idag. Min far var född 1904 och den uppfostran funkar inte i dagens samhälle. It doesn't work!, säger hon.

– Mina föräldrar var födda i en tid då kvinnan inte ens hade rösträtt, och sedan kom revolutionen på 1960-talet och som vi i min generation inte riktigt klarade.

Komikerparad

Komiker har alltid också haft sina givna platser i Sommar i P1, så också i år med humorgruppen IJustWantToBeCool (Joel Adolphsson, Victor Beer och Emil Beer). De får sällskap av programledaren och komikern Annika Lantz och Siw Carlsson, som spelat med i många av komikerduons Stefan & Kristers produktioner.

Årets Karamelodiktstipendiat Per Andersson, utlovar ett anekdotiskt sommarprogram där han bland annat ska redogöra för meningen med livet, samt hur det gick till när han nästan ollade en Picassomålning.

Dessutom kommer den hyllade designern Iman Aldebe tala om karriär och identitet.

– Det känns jättekul. Jag har haft ögonen på det här länge. Det är ett slags erkännande att jag hör hemma i det här landet, säger Iman Aldebe.

– Mitt sommarprat ska handla om att lyckas och misslyckas och att ta sig ur sorg på ett bra sätt.

Motståndarna Carlsson och Karlsson

De forna politiska motståndarna Ingvar Carlsson (S) och Ny demokrati-ledaren Bert Karlsson får varsitt program i sommar. Och Bert Karlsson tycker att det var hög tid att han äntligen fått frågan om att sommarprata.

– Jag är den enda som vågar säga sanningen, konstaterar Bert Karlsson, som samtidigt utlovar mycket av just den varan i sitt program.

Ingvar Carlsson å sin sida utlovar en mer personlig sida än den som synts i medierna genom åren.

– För mig har det varit viktigt att ha ett privatliv eftersom jag har varit i offentligheten i över 40 år men nu i sommar är jag beredd att öppna upp lite det privata rummet, släppa fram lite av de tankar jag har haft och känslor som jag har, säger han till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.