Barn utreder nätet Foto: TT

Barnen: det ska vuxna kunna på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Under två år har en expertgrupp av barn tagit fram en lista på vad vuxna bör kunna göra på nätet och olika skärmar. Idag presenterades listan för IT-minister Mehmet Kaplan.

Den förra regeringens mål om att Sverige ska bli bäst i världen på att utnyttja internet genererade en offentlig utredning under Näringsdepartementets digitaliseringskommission. Den tillsatte samtidigt ”Lilla kommissionen”, en expertgrupp bestående av åtta barn och ungdomar mellan 9 och 19 år.

Nu två år senare kan Lilla kommissionen presentera sitt resultat, en lista med tio punkter över digitala saker man måste gjort eller känna till innan man blir vuxen. På tisdagen presenterades listan för IT-minister Mehmet Kaplan (MP) på Tekniska Museet i Stockholm.

”Behöver vara källkritisk”

Johannes Björkman, 10 år ifrån Boden är en av medlemmarna i Lilla Kommissionen, och han tycker vuxna behöver känna till hur man är säker på nätet.

– Man ska ha koll på vad man köper om man beställer något från nätet, så att man vet att det inte bara är någon som luras för att få dina kredituppgifter, säger han.

– Man behöver vara källkritisk, så att man inte tror på allt som står på nätet, säger 13-åriga Emma Wiksfors från Partille. Man ska också som vuxen kunna betala räkningar på internet, för annars kan det bli svårt. Men det är å andra sidan inte så svårt att lära sig, säger hon.

”Ofta vet barn väldigt mycket bättre”

Det är första gången barn och ungdomar fungerat som experter för en offentlig utredning, och IT-minister Mehmet Kaplan tror att vuxna har mycket att lära av barn när det gäller digitalisering.

– Ofta vet barn väldigt mycket bättre än vuxna vilka utmaningar som finns när det gäller internet och datorer. Därför är det viktigt att barnen får komma till tals, så att vi kan fatta bättre beslut, säger han.

Barn kan mer än vuxna

Listan ska nu tas upp och diskuteras i Näringsdepartementet.

– Det är för att vi bättre ska förstå vad som behövs för att datorer och internet ska kunna användas bättre och komma alla i Sverige till del, säger Mehmet Kaplan.

Känns det som att barn ofta kan mer än vuxna, när det gäller det digitala?

– Ja, för att barns leksaker nuförtiden är mer datorer och sådant, säger Johannes Björkman.

Lilla Kommissionens lista över digitala saker man måste ha gjort eller känna till innan man blir vuxen

1. Förstå hur man är säker på nätet

2. Kunna vara källkritisk

3. Kunna söka efter information, t.ex. att googla

4. Kommunicera med andra

5. Betala räkningar och annat

6. Göra skillnad, t.ex. vara med i eller starta en digital kampanj

7. Kunna publicera något på internet

8. Gratis? – förstå varför något är gratis på internet

9. Initiera digitala projekt, t.ex. bygge en webbsida, starta en blogg eller bygga en app

10. ”Rage quitta”, våga säga ifrån i digitala forum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.