”Blir arg, förbannad och ledsen”

Uppdaterad
Publicerad

Dålig faktakoll och förlöjligande journalistik. Kung Carl Gustaf är kritisk mot medierapporteringen kring familjen och honom själv. Det berättar han i SVT:s kommande program ”Kungen 70 år: Ensamt Majestät.”

I det timslånga programmet (sänds 28 april i SVT1) intervjuas kungen av Claes Elfsberg. Ämnen som barnbarn, miljö och flyktingsituationen avhandlas ett efter ett.

Kanske mest öppenhjärtig blir kungen då han berättar om medierapporteringen kring hans person.

Han säger sig se tendenser till att journalisterna gärna gör sig lustiga på hans bekostnad. Något som sårar och tynger.

– Om man hela tiden blir lite förlöjligad i media är det väldigt svårt att jobba. Jag har jobbat så hårt jag har kunnat efter min förmåga och kraft, säger kungen.

Känns det i hjärtat?

– Ja, både där och på andra platser. Det tar väldigt mycket kraft och tid. Man måste kunna tänka sig hur det känns hos en annan person, det förstår man inte alltid. Det är som vilket umgänge som helst: möter man en person så bemöter man ju den med respekt. Det är en fråga om respekt för andras personlighet.

Tänker på familjen

Hur ledsen blir kungen?

– Man blir både arg, förbannad och ledsen. Jag kan bli det lika mycket å familjemedlemmars vägnar. Om de råkar ut för saker de inte känner är förenligt med dem själva och där de inte känner igen sig. De får tåla en hel del och det sliter hårt.

Kungen har även synpunkter på det nya snabba medieklimatet. När rapporteringen ska gå undan glöms faktakollen ofta bort, menar han.

– Förr i tiden skrevs det bara lite grann i tidningarna. Det var okej, det skrevs och sen försvann tidningen iväg. Men i dag tas det upp av alla bloggare och körs runt ett antal varv. De går ju inte in och tittar på bakgrunden och sätter saker i större sammanhang, de har bara läst något konstigt uttalande och så utnyttjar de det. Sen byggs det bara på. Det är jädrigt farligt tycker jag.

”Ingen kollar fakta”

Några exempel på lösryckta citat eller utnyttjanden tas inte upp i intervjun. Men kungen säger att han gärna skulle se starkare källkritik vid historier om honom och familjen.

– Alla påståenden måste ju ha relevant bakgrund och fakta. Om man bara plockar lite saker löst som man fångar upp och bygger i sin egen fantasi så växer det till oigenkännlighet. Det tror jag är en fara med den här typen av informationssamhälle. Allt kommer väldigt fort och ingen kollar fakta.

Så i den meningen har det blivit tuffare att vara statschef?

– Jösses ja!

”Enda chansen att överleva”

Men allt är inte mörkt i det nya mediesamhället. Kungen berättar roat om hur han nyligen uppmärksammats på internet-trenden att manipulera porträttbilder av honom:

– Jag var nyligen bortrest och hade en värdinna bredvid mig. Hon frågade mig om jag var intresserad av hattar:

– Ja, hattar har jag hemma och ute i skogen när det behövs, svarade jag.

– Ja men den där hatten med korv på?, svarade hon.

– Jag har ingen hatt med korv på, svarade jag.

– Jo, sade hon. Så tog hon fram en telefon och visade det sig att det fanns ett antal bilder med hattar i konstiga skepnader. Då skrattade jag gott själv, jag hade inte sett dem.

Så det går att skratta åt det?

– Ja det är enda chansen att överleva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.