Hans Rosling förklarar flyktingkrisen under Hela Sverige skramlar Foto: SVT

”Det är ju pinsamt”

Uppdaterad
Publicerad

60 kända svenskar delar Globens scen. En ”artist” var hemlig.

Det var professor Hans Rosling, som fick stående ovationer för sin power point-presentation.

När Filip Hammar och Fredrik Wikingsson presenterade kvällens hemliga gäst, Hans Rosling, professor i internationell hälsa, jublade publiken på plats i Globen.

– Jag ska förklara storleken på tragedin i Syrien, sa Rosling och började peka.

Galan Hela Sverige skramlar

– Ni är 12.000 människor i Globen, tänk er att ni är Syriens befolkning, 24 miljoner: var och en av er är 2.000 syrier. Av Syriens befolkning är det drygt hälften som fortfarande bor kvar i sina hem. Om ni på den där läktaren kan bo kvar i era hem.

”Välkomna”

Hans Rosling pekade på motsatte läkaren:

– Hela den läktaren motsvarar de åtta miljoner som är på flykt men fortfarande befinner er i Syrien. Kan vi få ljus på parketten?

– Hela parketten representerar de fyra miljoner som lämnat landet och bor i gränsländer och i flyktingläger där.

Hans Rosling bad vidare publiken att rikta sin uppmärksamhet mot parkettens främre del.

– Ni är flyktingar som kommit till Europa. 300.000. Det är tre procent. Och ni på de tre första raderna, ni representerar de flyktingar som kommit till Sverige. Välkomna.

Stående ovationer

Publiken applåderade när Hans Rosling fortsatte framförandet med politisk attack.

– Det är modet hos de här människorna och den beslutsamhet de har som gjort att vi tillslut kan fatta hur grymt det här kriget är. Men, det är det här vi brukar kalla för ”toppen av ett isberg”. Det är pinsamt att de utsätts för de här farorna, för att Europas regeringar tvingar er att söka asyl där ni är, sa han och syftade på frånvaron av lagliga vägar in i Europa.

– Det är ju pinsamt, förlåt. Att ni betalar så höga summor för att åka med de här båtarna i stället för att resa med flyg, som ni inte får åka med.

Hans Roslings presentation avslutades med stående ovationer.

Därefter tackade professorn för sig, och förklarade att han inte kan så mycket om musik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Galan Hela Sverige skramlar

Mer i ämnet