Dödshotad bloggare nekas asyl i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha kritiserat regeringen blev Mishu Dhar attackerad och flydde till Sverige.

Men här nekas han asyl, trots att hans namn finns med på en ”dödslista”.

– Fem-sex personer kom emot mig och attackerade mig med påkar. Det var mycket folk på platsen, så de kunde inte döda mig, och någon tog mig till sjukhuset, säger bloggaren Mishu Dhar till Kulturnyheterna.

I augusti 2014 blev han attackerad i sitt hemland Bangladesh. Han har, under pseudonymen Julius Caesar, kritiserat regeringen för att blunda för extremism. Efter attacken flydde han till Sverige.

Med på dödslista

Mishus bloggnamn har nu hamnat på en dödslista som postats på flera av landets nyhetssajter, och han har mottagit en mängd dödshot. Trots det har han fått avslag på sin asylansökan.

Han har överklagat, men det är osäkert om Migrationsöverdomstolen kommer att ta upp fallet.

– De har sagt att de ska döda både mig och min familj om jag inte slutar skriva. Det känns som att leva i en mardröm och jag kan inte tänka mig att resa tillbaka till Bangladesh, jag tror att de skulle döda mig då, säger Mishu Dhar.

”Mycket oroväckande”

Förra året uppmärksammade svenska medier mordet på bloggaren och författaren Ananta Das, som när han mördades skulle ha föreläst i Sverige – men nekades visum.

– Det är nu ett flertal bloggare, författare och publicister som har mördats i Bangladesh. Jag ser det som mycket oroväckande att Migrationsverket inte tar ärendet på större allvar, säger Svenska PEN:s ordförande Ola Larsmo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.