Experterna: Så håller du tonen på Twitter

Uppdaterad
Publicerad

Håller du dig i Twitter-skinnet?

Om nej erbjuder Kulturnyheternas experter en snabbkurs i god ton.

Brit Stakston, digital expert

@britstakston

Nätkriget

– Det bästa standardknepet är att sätta sig på händerna och ta ett par djupa andetag. Vi måste ha lite rim och reson i hur vi reagerar på en enskild tweet. Ibland reagerar vi som om det vänder upp och ner på hela världen och det kanske det inte gör, säger digitala experten Brit Stakston.

– Men om man startar en diskussion så måste man våga sätta streck när det går över styr. Man ser ganska snabbt om det är en person som är intresserad av en dialog, eller som bara vill misskreditera mig. Då kan man skriva: “Nu har vi kommit till vägs ände, jag tycker såhär och du tycker såhär.” Fortfaranade värdigt och resonerande, utan att dras med i ett språkbruk som inte är en själv.

Mårten Andersson, komiker

@martenandersson

– Jag ser twitter som ett krig där olika sidor står och hugger på varandra. Jag tänker inte gå upp i mitten, vifta med en vit flagg och säga “Hörrni, grabbar och tjejer, ska vi inte diskutera tonen här”. Man kommer att bli nersablad, skrattar Mårten Andersson.

– Jag tror det är bättre att ta diskussionen om twittertonen på en lugnare plats, att man hittar en annan plattform där problemen kan diskuteras.

Johnny Lindqvist, grundare No Hate Speach Movement

@JohnnyLindqvist

– Man har jobbat hela dagen, är skittrött och hungrig och ska hämta barnen på dagis. Så ser man en tweet i telefonen och tänker “Fan, vad dumt han säger här. Nu ska han få”.

– När jag går i gång på twitter öppnar jag en anteckningsapp i mobilen och skriver det jag vill där. Så får det stanna där. Om jag fortfarande tycker det är relevant efter ett par timmar eller en dag så kan jag gå tillbaka och posta det. Men oftast gör jag inte det, det handlar mest om att få ur sig saker, precis som när man skriker framför tv:n. 

Elza Dunkels, nätforskare

@dunkels

– Ett råd jag har tagit fram tillsammans med mina unga är att inte läsa allt på sociala medier. När man misstänker att det är något man inte kommer att må bra av att läsa så kan man hoppa över det, kasta bort eller bara skumma över. Man kan bli ganska skicklig på att sovra mellan hat och kärlek, och ofta är det mer kärlek än hat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätkriget

Mer i ämnet