Nyheter vars sanningshalt bestrids kommer flaggas med en varning och en förklaring till flaggningen. Foto: AP/TT

Facebook inleder arbete mot falska nyheter

Publicerad

Snart kommer det att bli lättare för tyska Facebook-användare att veta vilka av nyheterna som sprids via sajten som är riktiga och vilka som är falska.

Om bara några veckor ska plattformen vara uppdaterad på ett sätt som gör det lätt att rapportera misstänkta fejknyheter. Oberoende faktagranskande organisationer kommer sedan att förse falska nyheter med en varning samt en förklarande text till varför de har varningsflaggats.

Farhågor om att falska nyheter och hatpropaganda på internet skulle kunna påverka höstens tyska val, där förbundskansler Angela Merkel ställer upp för en fjärde omgång, har uttrycks från tyska regeringstjänstemän. Och justitieminister Heiko Maas har upprepade gånger bett Facebook respektera de tyska lagarna mot ärekränkning, som är striktare än de amerikanska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.