Foto: TT

Finlands statsminister anklagas för att försöka stoppa granskning

Uppdaterad
Publicerad

Finlands statsminister Juha Sipilä anklagas för att ha utövat påtryckningar mot Finlands public service-kanal Yle i syfte att stoppa publiceringar. I en presskonferens i dag tillbakavisade han anklagelserna.

Yles granskningar har visat att det statliga gruvbolaget Terrafame, som statsminister Juha Sipiläs regering skjutit 100 miljoner euro till för att hålla vid liv, har gjort en stor beställning av bolaget Katera Steel, som i sin tur ägs till viss del av statsministerns barn.

När Yle publicerade kopplingarna mellan statministern och bolaget ska han enligt tidningen Suomen Kuvalehti flera gånger hört av sig till en reporter och till chefredaktören för Yles finskspråkiga nyhets- och aktualitetsredaktion Atte Jääskeläinen.

Yle förnekar att publiceringar stoppats

Yle skriver idag att det har handlat om runt 20 mejl som Juha Sipilä har skickat, något som tidningen Suomen Kuvalehti säger sig ha uppgifter om, ska ha fått Yle att stoppa två ytterligare publiceringar. Det här förnekar dock Yle-chefen Atte Jääskeläinen.

På onsdageftermiddagen höll Juha Sipilä en presskonferens där han sa att han inte ville begränsa pressfriheten, samtidigt som han försvarade sitt beteende.  

– Jag gavs ingen möjlighet i fredags att kommentera det som skett, och därför gav jag Yles redaktör kraftig kritik. Man måste få ge kritik om man inte ges möjlighet att svara på allvarliga anklagelser, sa Juha Sipilä.

Sipilä: ”Noll förtroende för Yle”

Han tycker att andra medier hade gett honom bättre möjligheter till att bemöta resultatet av granskningen. Juha Sipilä uppger att han reagerade känslomässigt eftersom att hans familj blev indragen.

– Då bubblar känslorna upp på ytan. Det går under huden, sa han.

I ett av mejlen skrev Juha Sipilä att han saknade förtroende för Yle, men det är något som han nu har tagit tillbaka.

– Chefredaktören för Yles finskspråkiga nyhets- och aktualitetsredaktion Atte Jääskeläinen och jag har inget fel på vår relation. Jag har beklagat för honom att jag har sagt att jag har noll förtroende för Yle. Mitt förtroende för Yle är ok.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.