Tidningen Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski. DN är en av många medieaktörer som nu tar bort 22-åringens namn och bild. Foto: TT

Flera medier tar bort 22-åringens namn

Uppdaterad
Publicerad

Namn och bild på den 22-årige terroristmisstänkte mannen har publicerats friskt i olika medier. Nu är han inte längre misstänkt och flera medier, däribland däribland DN, SvD, Nyheter24, SR och SVT väljer nu att rensa bort den oskyldige unge mannens namn och bild från sina webbsidor.

Sedan attentatet i Paris fredagen den 13 november har medierapporteringen gått varm. En ung man i Boliden hängdes snabbt ut med namn och bild som misstänkt terrorist i radio och TV, dags- och kvällspress. I torsdags greps han av Säpo och i söndags friades han från alla misstankar och släpptes.

Högt nyhetsvärde och stort allmänintresse är en förklaring till namnpubliceringen. Men nu kritiseras mediernas hantering av rapporteringen. En av dem som reagerat är Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg, som i en krönika i helgen skriver:

”Vi måste rannsaka oss. Nu, direkt, det finns inget sen, vi kan inte vänta tills allt är över. Den kräver intelligens och integritet från alla parter, om inte kommer terroristjakten bli en terror riktad mot den allmänhet man säger sig vilja skydda.”

Rensar bort namnet

Flera medier, däribland DN, SvD, Nyheter24, SR och SVT väljer nu att rensa bort den oskyldige unge mannens namn och bild från sina webbsidor.

Ulf Johansson är ansvarig utgivare för Rapport, Aktuellt, text-tv och svtnyheter.se. Enligt honom var det rätt beslut att i det rådande läget publicera namnet, men nu är det dags att ta bort det.

– Vi avidentifierar honom i artiklar och går igenom inslag för att se var vi har namngett honom, säger han till Kulturnyheterna.

– Från början var det viktigt att publicera att han blivit frikänd, men när vi gjort det så ska det inte gå att söka på att han har varit misstänkt.

”Lidit publicitetsskada”

Peter Wolodarski är chefredaktör på DN. I ett mejl till Kulturnyheterna skriver han:

Ni har valt att rensa bort namnet på den tidigare terroristmisstänkte mannen från er webb, varför?

– 22-åringen har lidit en publicitetsskada. Efter att polisen avskrivit alla misstankar mot honom vill inte vi bidra till att spä på den ytterligare. Om han själv väljer att träda fram i DN kan vi självklart ompröva det beslutet, men det är hans val.

Var det ändå rätt att gå ut med namn och bild i det läget som rådde?

– Varje namnpublicering av det här slaget är unik, och det är inga enkla beslut. Säpo hade höjt terrorhotsnivån och anhållit en man i sin frånvaro. Bild och namn på den misstänkte spreds till poliser i hela landet. Vi bedömde i den situationen att allmänintresset var så stort att vi, i begränsad omfattning, publicerade namn och bild.

Likadant i fortsättningen

På frågan hur tidningen ska tänka i fortsättningen, om fler terroristmisstänkta namn kommer från Säpo, svarar Wolodarski:

– På samma sätt som tidigare – vi tar självständigt ställning till varje publiceringsbeslut. Det finns ingen automatik. Polisen är också föremål för vår granskning, vilket framgick tydligt i lördagstidningen där vi publicerade flera omständigheter som talade till den misstänkte 22-åringens fördel.

Expressen var först ut med att namn- och bildpublicera och där väljer man att ha kvar uppgifterna. Tidningens chefredaktör Tomas Mattsson säger till SR:s P1 Morgon att det vore olyckligt, inte minst för 22-åringen själv, att sluta publicera hans namn nu.

– Sedan måste man naturligtvis fortlöpande ta ställning till hur vi gör i framtiden men det har inte ens gått ett dygn sedan åklagaren avskrev hans misstankar. Då tror jag det är rimligt att med namns nämnande berätta att han inte längre är misstänkt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.