”Förbereder ett fältslag”

Uppdaterad
Publicerad

Tidningskrig när prinsen och Sofia Hellqvist gifter sig.

– Vi har förberett som om det vore ett militärt fältslag, säger Karin Lennmor på Svensk Damtidning.

Inför morgondagen är svenska medier taggade, beredda på upplagerekord och sajttrafik som slår i taket.

– Man kan jämföra med planeringen för en valdag. Ingenting lämnas åt slumpen, säger Karin Olsson, ställföreträdande ansvarig utgivare på Expressen.

Kvällstidningar, TV4 och SVT livesänder under dagen, SVT har dragit nästan två mil kabel i storkyrkan för att kunna säkra bildproduktionen. Programledare och experter i studion ska kommentera allt från gästernas klänningar och hattar till ceremonin i kyrkan och vad som serveras på tallrikarna under den kungliga bröllopsfesten.

Majestätiskt och folkligt

– Den här sagan har alla ingridienser. Prinsen som gifter sig med flickan från Älvdalen. Det är spänningen mellan det majestätiska, det magiska, det folkliga som har attraktionskraft, säger Karin Lennmor som är chefredaktör på Svensk Damtidning.

Det här är tredje svenska kungliga bröllopet som redaktionen bevakar på fem år. Det har varit feta och goda år för veckotidningen som fokuserar på bevakning av kungligheterna. Nästa veckas tidning förväntas sälja i 250 000 exemplar, en upplageökning med 70 procent enligt Lennmor.

– Det är absolut inget att hymla med att vi tjänar pengar på det här, säger hon.

Lennmor har har ägnat större delen av sitt yrkesliv åt att rapportera om kungligheter, hon började på Svensk Damtidning för 22 år sedan. Ändå är hon inte övertygad rojalist.

– Jag ser kungafamiljen som ett arbetsmaterial. Det roliga för mig är att tillverka en tidning som säljer, som mina läsare tycker om, säger Karin Lennmor.

Rojalistiska nättroll

Morgondagens brud Sofia Hellqvist har en bakgrund som gjort många läsare av Svensk Damtidning upprörda. Hon medverkade i dokusåpan Paradise hotel (enligt producenterna en av de tråkigaste deltagarna, eftersom hon inte festade och hade sex som andra). Men under flera år har det regnat in elaka kommentarer i kommentarsfälten på tidningen.

– Förra sommaren fick jag nog och bestämde mig: Nu får det vara slut med de elaka nättrollen. Vi bestämde att vi skulle rensa bort varenda kommentar som var negativ, förklarar Karin Lennmor.

Läsarna regarade och tyckte Lennmor censurerade, men hon stod på sig. Nu har trenden vänt och åsikterna om Sofia har blivit mjukare.

– Jag blev kritiserad och vissa läsare kallade mig “Stalin”, men jag hindrar ingen från att starta sin egen “Hata Sofia”-blogg. Det ska bara inte förekomma på min sajt, förklarar Karin Lennmor.

Duster med hovet

Många gånger har Svensk Damtidning fightats med hovet, senast när redaktionen påstod att Chris O´Neill var “deprimerad” och att det skulle vara orsaken att han flyttade från Sverige. Lögn, menade hovet som hotade med stämning.

Balansen att inte stöta sig med hovet, samtidigt som man inte ska göra läsarna besvikna tampas redaktionen med dagligen.

– Vi får ju inte vara för tama heller, men genom åren har vi lärt oss vad gränserna går, säger Karin Lennmor.

Slopar granskning

Svensk Damtidning ser inte granskning av kungahuset som sin uppgift. Till exempel avstod man från att rapportera ingående om kungens otrohetsaffär och avslöjandet om drottningfamiljens kopplingar till nazism, som var en följetång i andra medier.

– Vi är inte Uppdrag granskning i SVT, vi gör underhållningsjournalistik, säger Karin Lennmor.

Imorgon, dagen för prinsbröllopet, kommer hon starta sin arbetsdag i ottan och räknar med att inte sluta förrän klockan fem morgonen därpå.

– Vi kommer vara ledsna när det här är över, det kommer kännas som att julafton är slut och att man är ledsen för att paketen är öppnade, säger Karin Lennmor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.