Första estniska tv-kanalen för ryskspråkiga

Uppdaterad
Publicerad

Idag startades en statlig ryskspråkig tv-kanal i Estland. Kanalen ska ge den ryskspråkiga delen av befolkning både nyheter och underhållning. Bland finansiärerna finns de nordiska länderna som tror att satsningen gynnar demokratin i området.

– I till exempel i Narva är 95 procent rysktalande, och de har varit eftersatta tidigare genom att de inte har haft en kanal för nyheter, kultur och nöje på ryska, säger Nordenminister Kristina Persson (S).

Hon och de övriga nordiska samarbetsministrarna beslutade i förra veckan om att bidra till finansieringen av den nya ryskspråkig tv-kanalen i Estland, ETV+.

Sverige går också in med extra pengar förutom ministerrådets finansiering. Det handlar däremot inte om några gigantiska belopp för svensk del, några hundratusen kronor per år. Pengarna ska till exempel användas för att utbilda ryskspråkiga journalister.

Nyheter från Ryssland

Fram tills nu har den estniska befolkningen som enbart talar ryska främst fått sina tv-nyheter från Ryssland. Nyheter som i vissa fall nästan har kunnat liknas med propaganda.

– Ja, i viss utsträckning är det definitivt så. Om man tittar på hur kriget i Ukraina har presenterats så ser man att rysk stats-tv har bedrivit rena desinformationskampanjer. Det betyder att omvärldsanalysen som presenteras är skev, säger Martin Kragh, forskare på Uppsala universitet.

Nu har estnisk public service sjösatt en tv-kanal på ryska och kanalens chefredaktör förklarar visionen så här.

– Det är en kanal för oss och det är gjord av oss. Målet är att alla människor som bor här ska synliggöras, säger Darja Saar, chefredaktör på ETV+.

Runt en fjärdedel av befolkningen i Estland är ryskspråkig och trots att det är över 20 år sedan landet blev självständigt är det först nu en kanal för den ryskspråkiga minoriteten lanseras.

– Om du tittar på dem som lever i utanförskap i dagens Estland så är det en hög andel av den ryska minoriteten. Därför är det ju välkommet med sändningar på deras eget modersmål. Det betyder att de kan ta del av myndighetsinformation och nyheter i sitt eget land, säger Martin Kragh.

Nordiska länder medfinansiärer

Sverige och de andra nordiska länderna bidrar med pengar och enligt den svenska regeringen handlar det om att främja demokratin kring Östersjön genom att hjälpa en minoritetsgrupp.

Det är enligt Nordenminister Kristina Persson inte ett försök att utmana den ryska statliga televisionen.

– Man ska se det som ett stöd till oberoende estnisk media. Något annat skulle vi inte vara intresserade av att stötta.

I dagsläget, till stor del på grund av kriget i Ukraina, så är det ett uppskruvat läge mellan väst och Ryssland, så frågan är om det nordiska bidraget kan ses som en provokation?

– Det är inget jag har anledning att tro, säger Kristina Persson.

Martin Kragh tycker inte heller det.

– Tvärtom, det följer ju i mångt och mycket det ryska myndigheter själva har sagt. Att deras minoritet i Estland och Lettland är i utanförskap och att myndigheterna där borde göra mer, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.