Foto: Mattias Ahlm

Fredrik Laurin till Uppdrag granskning

Uppdaterad
Publicerad

SVT värvar den prisbelönta journalisten Fedrik Laurin. ”Vi toppar laget”, säger Ylva M Andersson, chef för allmän-tv på SVT i Göteborg där UG har sin bas.

Granskande journalistik får ett uppsving i tablån. Till våren startar SVT ett helt nytt grävprogram riktat till en yngre målgrupp, samtidigt nyrekryterar Uppdrag granskning.

Direkt från Sveriges Radios så kallade grävgrupp kliver Fredrik Laurin in som ny redaktör för programmet. Han kommer ansvara för research, datajournalistik och metodutveckling på redaktionen.

”Oemotståndligt”

– Jag jobbar med ett väldigt starkt och prisvinnande team här på Ekot, vars journalistik gör stor skillnad. Men SVT i Göteborgs satsning mitt i det rådande medieklimatet är oemotståndligt, säger Fredrik Laurin i ett pressmeddelande.

För den vana UG-tittaren är Laurin ingen ny bekantskap. Han jobbade med programmet i mitten av 00-talet innan han gick över till en rad andra projekt.

Tillsammans med Joachim Dyfvermark och Sven Bergman har han fått Stora Journalist-priset tre gånger samt flera så kallade Guldspadar.

”Toppar laget”

– Vi toppar laget. Uppdrag granskning ska fortsätta att vara landets ledande redaktion för granskande journalistik. Då krävs att vi attraherar de mest kreativa, kompetenta och konkurrenskraftiga medarbetarna. Fredrik Laurin är en av dem. Jag är otroligt glad över att få hälsa honom välkommen tillbaka till vårt gäng, säger Ylva M Andersson, chef för allmän-tv på SVT i Göteborg.

Om Fredrik Laurin

Född: 1964

Tidigare arbetat på: Gefle Dagblad, Bohuslänningen, TT, Kalla fakta (TV4), Striptease och Uppdrag granskning (SVT).

Nuvarande arbete: Chef för Eko-redaktionens grävgrupp på Sveriges Radio

Tre gånger mottagare av Stora journalistpriset:

·Årets avslöjande år 2005 tillsammans med Joachim Dyfvermark och Sven Bergman för ”Det brutna löftet” om utvisningen av två asylsökande egyptier, TV4 Kalla fakta. Det belönades även med Publicistklubbens stora pris.

· Årets avslöjande år 2007 tillsammans med Joachim Dyfvermark och Sven Bergman för ”Gripen – de hemliga avtalen”, SVT:s Uppdrag granskning.

· Årets avslöjande år 2013 tillsammans med Joachim Dyfvermark och Sven Bergman för ”TeliaSonera och marknadsandelar till varje pris”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.