Frisläppt journalist: ”Gripandet av mig ett skämt”

Uppdaterad
Publicerad

För två dagar sen släpptes den grävande azeriska journalisten Khadija Ismayilova ur fängelse. I dag fyller hon 40 år, och Amnesty uppmärksammar hennes arbete med 40 aktioner runt om i världen. Trots smutskastningskampanjer och nio månader i fängelse, säger hon i dag till Kulturnyheterna att hon älskar sitt jobb.

– Min frigivning är ett resultat av internationella kampanjer. Det är ett som är säkert. Vad regeringen var rädda för? Sanktioner. Om azeriska regeringen hade mycket pengar kunde den ignorera kraven på att jag skulle släppas, säger Khadija Ismayilova.

I sitt jobb som grävande journalist i Azerbajdzjan har hon ofta granskat korruptionen, något som många gånger har lett henne till högsta politiska makten i landet, president Ilham Aliyev. Hon har även samarbetat med SVT:s Uppdrag Granskning för att rapportera om Telia Soneras affärer i de forna Sovjetstaterna.

Utpressades med smygfilmat sex

Och hon har fått betala ett högt pris för sitt jobb. För fyra år sedan smyginspelades hon när hon och hennes pojkvän hade sex. Bilderna skickades till henne med budskapet om att hon skulle sluta med sin granskande journalistik. Men hon lät sig inte tystas. I september 2015 greps hon och anklagades för skatteflykt och olaglig affärsverksamhet.

– Jag menar, att gripas är inget jämfört med vad jag har varit med om. Jag tycker det var fel strategi från regeringen att göra det värsta först, och sen komma med skämt som att gripa mig. Att gripa mig är som ett skämt jämfört med intrång i privatlivet och utpressning.

Saknade ”sin” musik i fängelset

Tiden i fängelset har hon hanterat relativt väl, trots svåra förhållande.

– Enligt standarden som azeriska regeringen satt så måste det finnas en toalett för var tionde intern. Men där jag satt fanns det en för var 47:e. Men man hanterar det. Det är inte det svåraste. Det svåraste är att jag inte hade min musik. Jag gillar jazz och rock, som Ella Fitzgerald och Guns N' Roses.

Lärt sig spanska för att granska Panamadokumenten

Hon har också sett att utnyttja tiden i fängelset för att utbilda sig så att hon kan fortsätta med sitt jobb som grävande journalist.

– Medan jag var i fängelse så började jag lära mig spanska, så jag kan läsa Panamadokumenten på originalspråk. Jag ska fortsätta med mina spanskstudier och jag kommer nu jobba med mer energi och iver.

Och trots det höga priset hon har fått betala, säger hon att det hela är det värt.

– Jag är väldigt nöjd med min profession. Du känner dig som en vinnare varje gång som du avslöjar något dolt, när du hjälper till att lösa problem med din rapportering, när du gör att tysta röster hörs. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.