En gren som påstår sig vara en del av nätverket Anonymous vilseleder IS-sympatisörer på nätet. Foto: TT

Hackare vill stoppa IS – med Rick Astley

Uppdaterad
Publicerad

Den 15 november förklarade hackergruppen Anonymous internetkrig mot IS. Nu tar de hjälp av popsångaren Rick Astley för att motverka spridning av IS-propaganda.

Den som söker på #SupportISIS på Twitter och förväntar sig att hamna bland IS-sympatisörer kommer bli besviken. Länken leder istället till musikvideon och låten ”Never Gonna Give You Up” framförd av britten Rick Ashley. Internetfenomenet kallas ”Rickrolling” och går alltså ut på att lura användare som klickar på IS-kopplade hashtaggar och länkar.

Fler planer

#SupportISIS är den första hashtagen som Anonymous kapat, men enligt kontot @OpParisOfficial så kommer en ny hashtag släppas varje kväll. De uppmuntrar andra användare att sprida ”Rickrollingen”.

På söndagen hävdade hackergruppen under användarnamet @OpParisOfficial att de lyckats blockera 11.000 Twitterkonton som var för terrorgruppen Islamiska staten. Det är oklart huruvida den uppgiften stämmer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.