Sveriges landslag i fotboll efter segern mot USA i semifinalen, under OS 2016. Foto: TT

Hård kritik mot nytt tv-förslag

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill skapa en lista över evenemang som är så pass viktiga att minst 90 procent av tv-tittarna ska ha möjlighet att se dem. Förslaget har gått på remiss till en mängd organisationer, statliga verk och mediebolag. Nu har svaren kommit in och många är kritiska.

Arbetet med att ta fram en evenemangslista har pågått länge. Redan den förra regeringen gav Myndigheten för press, radio och tv uppdraget att se över hur listan kan utformas. Men inget hände då och i vintras skickade den sittande regeringen över samma uppgift till myndigheten som tog fram en rapport.

I den står det att det finns flera evenemang som inte ska kosta något extra utöver licensavgiften och/eller grundanslutningsavgiften till kabelnätet. Framför allt är det idrottsevenemang på listan, till exempel vinter- och sommar-OS och fotbolls-VM. Det enda evenemang som inte handlar om sport är Nobelfesten.

– När svenskheten kokar ner till den kulturkanon som 90 procent av oss ska ha möjlighet att ta del av då är det sport och, lite udda, Nobelfesten. That´s it, säger Lars Truedson, journalist och föreståndare för Institutet för mediestudier.

Bara SVT och TV4 skulle klara

Samtidigt är Lars Truedson inte förvånad eftersom stora direktsända sportevenemang också är starka tittarmagneter. Det är där konkurrensen finns.

– Det måste finnas intresse för de kommersiella företagen att ta evenemanget. Det tar ju bort storslagna Dramaten-föreställningar från diskussionen, de har för få tittare. Sedan ska man inte glömma att det direktsända är viktigt i dagens tv-landskap.

Tidigare i år skickades rapporten om hur en evenemangslista ska utformas ut på remiss. Olika idrottsförbund, statliga verk och en rad medieföretag skulle ta ställning till förslaget om listan. Nu har svaret kommit in och från många håll märks kritik.

Flera kommersiella mediebolag är kritiska, bland annat eftersom förslaget innehåller ett krav på att evenemangen ska nå minst 90 procent av alla tittare. Stora kanaler som TV3 och Kanal 5 har inte den räckvidden, det har endast SVT och TV4. SVT är till stor del positivt inställda till listan, men TV4 anser inte att den ”tillför samhällsekonomiskt eller kulturellt mervärde”.

Får hård kritik

Bland kritikerna finns också Konkurrensverket som inte ser vilket problem en evenemangslista ska lösa. De talar också om att bredbandsutbyggnaden sannolikt gör förslaget verkningslöst snart. Flera idrottsorganisationer, bland andra Friidrottsförbundet, är i stora drag positiva. Men här finns det även kritiker som ser missade intäkter. SOK, Svenska Olympiska Kommittén, är en av dem.

– Är inte det enkla svaret: follow the money. Om de skulle bli så att det krävs 90 procent av tittare så är det ju i praktiken bara SVT och TV4 som de som har rättigheterna kan gå till. Det är naturligtvis bättre att kunna gå till fyra-fem spelare än bara två, säger Lars Truedson.

Nu är har remissvaren landat hos Kulturdepartementet som ska ta ställning till synpunkter, förslag och kritik. När, och om, det blir någon evenemangslista återstår att se.

De är eventen som alla ska få se:

Myndighetens lista:

1: Olympiska sommar- och vinterspelen

2: Paralympiska sommar- och vinterspelen

3. VM i fotboll för herrar och damer.

4. EM i fotboll för herrar och damer.

5. VM i ishockey för herrar: matcher med svenskt deltagande

6. VM i längdskidåkning

7. VM i alpin skidsport

8. VM i friidrott

9. Vasaloppet

10. Nobelfesten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.