Niklas Orrenius och Annika Hamrud har hotats efter intervjuförsök. Foto: TT & Marc Femenia

Hatvåg mot journalister efter intervjuförsök

Uppdaterad
Publicerad

Efter att DN-journalisten Niklas Orrenius försökt intervjua en kvinna som skriver med fingerat namn på den rasistiska och antimuslimska sajten snaphanen.dk har han mordhotats. Även frilansjournalisten Annika Hamrud har hotats.

Pseudonymen ”Julia Caesar” har sedan 2010 skrivit invandringskritiska politiska krönikor på snaphanen.dk, en sajt som av den antirasistiska tidskriften Expo beskrivs som rasistisk och antimuslimsk.

Hennes texter får ofta stor spridning på andra liknande sajter och nätforum.

Hennes senaste krönika är dock mer personlig. Under rubriken ”Mardrömmen” beskriver hon hur hennes lugna liv ”förvandlats till en mardröm”.

Orsaken? Två journalister har det senaste året besökt henne fyra gånger och försökt få till en intervju.

I den långa texten, där Julia Caesar beskriver hur journalisterna trakasserat och försökt tysta henne, publicerar hon också telefonnumret till Niklas Orrenius, en av de journalister som sökt henne.

Detta har lett till att en arg nätmobb trakasserat Niklas Orrenius de senaste dygnen och även mordhotat honom.

– Det har varit mordhot och folk som sagt ”vi ska komma hem till dig, vi är 27 personer”. Min adress är överallt med uppmaningar att besöka mig i mitt hem, säger han till Dagens Media.

”Bisarrt att läsa”

På Twitter skriver Niklas Orrenius att det är bisarrt att läsa Julia Caesars beskrivning av vad som hänt. Att det stämmer att han försökt tala med henne två gånger på ett år, men att han tycker det är ”...fascinerande och lite läskigt att så många verkar köpa hennes ord rakt av och tycka att jag betett mig illa, det har jag inte”.

Han skriver också att han velat intervjua henne för att han jobbar med ”...ett reportage om alternativa medier på nätet och deras allt större genomslagskraft”.

Av samma anledning har även frilansjournalisten Annika Hamrud sökt Julia Caesar och sedan texten publicerades har också Hamrud fått mängder av hotfulla samtal.

– Artikeln publicerades i lördags kväll och det började ringa på natten, säger Annika Hamrud till Kulturnyheterna.

”Det är en polissak”

Samtalen kom sen i vågor, berättar hon, i samband med att hennes adress och telefonnummer las ut på Twitter och nätforumet Flashback. Hon vill varken bekräfta eller dementera att hon fått ta emot mordhot.

– Det är en polissak, säger hon. Men vissa av de som ringde verkade inte ens veta varför de gjorde det. De sa ’det stod här att man skulle ringa dig...’, så sa de några könsord och la på.

Hot- och hatsamtalen betyder att Hamrud inte kan arbeta på ett tag.

– Och jag är frilans. Det är inte som att jag är anställd och kan få vara ledig ett par dagar. Detta får stora konsekvenser för mig personligen. Och det är ju det de vill, säger Annika Hamrud.

Starkare självförtroende

Annika Hamrud skrev 2010 reportageboken ”Svensk, svenskare...ett reportage om Sverigedemokraterna”. Hon upplever att de främlingsfientliga krafterna i Sverige de senaste fem åren fått mer vind i seglen.

– De har fått starkare självförtroende. Och det tror jag beror på att personer som företräder deras världsbild bjudits in att delta i debatten.

Hon nämner till exempel SD-tidningen Samtidens förre chefredaktör Jan Sjuneson, Avpixlats Mats Dagerlind och Marika Formgren.

Den sistnämnda sitter i tidskriften Neos redaktionsråd och var så sent som för några veckor sedan gästkrönikör i Göteborgs-Posten. I ett blogginlägg i går om Julia Caesars senaste krönika ställer hon sig helt på Julia Caesars sida och manar till bojkott av Dagens Nyheter.

”Utvecklats till en rasideolog”

– De här åsikterna har släppts in i det allmänna, säger Annika Hamrud. Om man tittar på Julia Caesars texter de senaste åren har hon utvecklats till en rasideolog. Hon vill inte ha någon blandning mellan svenskar och dem hon beskriver som kackerlackor och våldtäktsmän. Hon har inga gränser för vad hon kan kalla mänskor med utländsk bakgrund. Eller politiker, journalister och feminister för den delen, oavsett härkomst.

Göteborgs-Posten har tagit avstånd från Marika Formgrens maning till bojkott av DN. På tisdagen meddelade Marika Formgren att hon inte längre är medlem i Neos redaktionsråd.Paulina Neuding, tidningens chefredaktör, skriver på Neos hemsida att det är hennes eget beslut. På Twitter beskriver Andreas Ericson, Neos vd, hennes text som ”fullkomligt idiotisk”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.