Hektiskt dygn för UG-reportrarna

Uppdaterad
Publicerad

Historien om Panamadokumenten slog ned som en bomb under söndagen. Därefter har det varit ett hektiskt dygn för Uppdrag granskning-reportrarna Sven Bergman och Joachim Dyfvermark.

Telefonerna har gått i ett hos Uppdrag Gransknings redaktion. Sven Bergman och Joachim Dyfvermark har arbetat med delar av de läckta dokumenten sen tidigt i höstas. Nu står medierna i kö för att höra reportrarna berätta.

– Det har varit som en liten tsunami sen dess. Jag har varit tvungen att stänga av min telefon för att kunna fortsätta jobba inför programmet på onsdag, säger Sven Bergman till Kulturnyheterna.

Panama-dokumenten

Elva miljoner dokument

De drygt elva miljoner dokumenten överlämnades av en anonym källa till den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung för ett år sedan. En övermäktig mängd för en enda redaktion – så tidningen kontaktade ICIJ, en internationell organisationen för grävande journalister världen över.

– De har haft flera fysiska möten. Vi var nere på ett möte i München i september på Süddeutsche Zeitung. Då var det inte lika många inblandade. Det var ett tvådagarsmöte där vi skulle dra upp riktlinjerna för det här samarbetet: hur ska vi samarbeta? Hur ska vi kommunicera? Vad ska vi fokusera på?

376 journalister

Under arbetets gång har de 376 inblandade journalisterna haft tät kontakt med varandra.

– Kontakten har nästan hållits by the minute. Sen har man mer kontakt med de journalister som har samma fokus, andra har man kanske inte haft kontakt med alls.

Hur har ni kunnat hålla det hemligt i ett helt år?

– Bra disciplin och väldigt säkra system för att kommunicera. Vi ringer inte varandra öppet, eller mejlar. Det är krypterad kommunikation det handlar om här. ICIJ har med hjälp av IT-experter byggt ett system för oss att kommunicera med ett personligt login i ett särskilt krypterat community. Där har vi kunnat utbyta filer och ha våra olika grupper. Det har ju funkat, säger Sven Bergman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet