Jan Helin går till SVT, kommenterar valet i en sändning från Aftonbladet. Foto: MAJA SUSLIN / TT

”Jag åker hiss känslomässigt”

Uppdaterad
Publicerad

I en sändning från Aftonbladet ser Helin tillbaka på sin tid på tidningen och berättar om sitt livs svåraste val.

I en direktsändning på Aftonbladet kommenterade Jan Helin sitt beslut att gå från det Aftonbladet som han kom till som praktikant och lämnar som chefredaktör och vd.

– Det här är mitt livs svåraste beslut personligen, säger han i direktsändningen. Jag åker hiss känslomässigt, jag är upptagen av all värme från kollegorna nu.

Jan Helin till SVT

Det är med uppenbart kluvna känslor som Jan Helin lämnar Aftonbladet.

– Aftonbladet har en unik styrkeposition i ett dramatiskt medielandskap. Men jag har varit chefredaktör i åtta år och det tycker jag är ungefär så länge man kan sitta. Jag är 49 år och kände att jag hade ett stort jobb kvar i mig och det är extremt spännande att gå till SVT.

Avslöjar inte sin syn på public service framtid

Tidigare har Jan Helin inte sällan missat ett tillfälle att kritisera public service för att expandera i nya medier och därmed försvåra konkurrensen för den kommersiella mediemarknaden. 

I Aftonbladets sändning nämner han att han ser två stora frågor på medieområdet.

– Det ena är hur vi ska hitta nya finansieringsmodeller för journalistiken, vilket jag har jobbat med på Aftonbladet. Det andra gäller vilken är public service framtid?

Just för att kunna ställa den frågan söker Kulturnyheterna just nu Jan Helin.

Mer info kommer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jan Helin till SVT

Mer i ämnet