Journalist frigiven efter 18 år

Uppdaterad
Publicerad

Uzbekistan har frigett den oppositionelle journalisten Muhammed Bekjanov efter 18 år i fängelse. Human Rights Watch uppger att släktingar till Bekjanov har bekräftat frigivningen.

Bekjanovs dotter Aygul Bekjan, som är bosatt i USA, skrev på Facebook att hon är lycklig över att hennes far har släppts men arg för att han förlorat 18 år av sitt liv för ingenting.

Bekjanov gav ut en känd oppositionstidning i Uzbekistan tills han greps 1999. Han anklagades för att ha koppling till en rad bombdåd.

2013 tilldelades han Reportrar utan gränsers frihetspris.

Total mediekontroll

Uzbekistan har en av de mest repressiva regimerna i Centralasien men har frigett flera politiska fångar sedan Sjavkat Mirzijojev blev president. Han efterträdde Islam Karimov, som avled förra året efter att ha styrt landet med järnhand sedan Sovjetunionen upplöstes 1991.

Mirzijojev har visat tecken på att vilja öppna landets politiska system en aning, men en övergång till demokrati är föga trolig.

Enligt Reportrar utan gränser nöjer sig myndigheterna inte med att ha total kontroll över traditionella medier. De har på senare år skaffat sig bättre verktyg för att censurera internet och ökat påtryckningarna på landets få oberoende journalister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.